Windows 365 za jednostavniji pristup virtualnim računalima u oblaku

0
windows-365-za-jednostavniji-pristup-virtualnim-racunalima-u-oblaku

Microsoft je u srijedu predstavio Windows 365, novi model kojim će poduzeća svojim zaposlenicima omogućiti pristup virtualnim računalima u oblaku pogonjenim Microsoftovim operativnim sustavom Windows. Korisnici će moći pristupiti virtualnom računalu s radnim aplikacijama sa svojih osobnih računala ili bilo kojeg drugog uređaja koji nema Windowse – poput Apple Maca, iPada ili Android tableta.
Windows 365 pojavio se na tržištu u trenutku kada se širi pristup koji omogućava pristup poslovnim aplikacijama s bilo kojeg uređaja, a mnogi zaposlenici zbog pandemije koronavirusa još uvijek se nisu vratili u urede. Bude li usluga prihvaćena, to bi moglo pomoći Microsoftu da prihodi od Windowsa budu predvidljiviji, umjesto da dolaze u naletima, u trenucima kada ljudi nadograđuju starije verzije operativnog sustava.
Microsoft već nudi proizvod nazvan Windows Virtual Desktop koji tvrtkama omogućava pristup računalima u oblaku koja imaju operativni sustav Windows. Prihvaćenost ove usluge je naglo porasla prošle godine. Prošlog mjeseca je ova usluga preimenovana u Azure Virtual Desktop.
Azure Virtual Desktop i Windows 365
No, postavljenje i upravljanje sustavom s više virtualnih računala putem ove usluge je složeno, a troškovi nisu uvijek predvidljivi.
Windows 365, koji se oslanja na Azure Virtual Desktop, dizajniran je da to bude jednostavnije.
Iskustvo korištenja sustava Windows 10 ili Windows 11 na sustavu Windows 365 bit će isto kao i na Azure Virtual Desktop, rekao je Jared Spataro, potpredsjednik korporacije Microsofta, u intervjuu za CNBC.
Nova usluga ponudit će snažnije alate za administratore. Oni će sada kroz aplikaciju Microsoft Endpoint Manager uz fizička računala moći nadzirati i virtualna računala u oblaku, objasnio je Spataro.
Microsoft radi na poboljšanju sustava Windows 365 kako bi korisnici u slučaju da izgube vezu sa svojim virtualnim računalom, mogli sinkronizirati sve promjene kada se veza obnovi, dodao je. No, istaknuo je kako nema planova da se takva značajka omogući u aplikaciji Azure Virtual Desktop.
Poduzeća odnosno institucije će mjesečno plaćati po korisniku ovisno o broju računala koje koriste. Moći će odabrati različite konfiguracije virtualnih računala – snagu procesora, memoriju i druge karakteristike, navodi se u postu na korporativnom blogu. Administratori će zaprimati zahtjeve i u skladu s tim će nadograditi računala.
Microsoft će cijene sustava Windows 365 objaviti 2. kolovoza, kada usluga postane redovno dostupna.
Fiskalne implikacije
Za Microsoft je Windows 365 nova kategorija proizvoda koja će se s vremenom nadopunjavati.
Amazon Web Services, koji je Microsoftov konkurent u segmentu računalstva u javnom oblaku, nudi pristup virtualnim računalima putem svoje usluge WorkSpaces, dok Google takvu uslugu ima samo za zaposlenike.
“Vjerujem da će obje te tvrtke osnažiti svoju ponudu”, rekla je Shannon Kalvar, direktorica istraživanja u IDC-u, analitičarskoj tvrtki specijaliziranoj za tehnološke industrije.
Tržište virtualnih klijentskih računala poraslo je u 2020. za 19 posto, na oko 4,5 milijarde dolara, dok je u 2019. rast iznosio 11 posto, rekla je Kalvar. Gotovo sav rast temelji se na javnim oblacima, jer organizacije nastoje da virtualna računala budu blizu mjesta rada kako bi se smanjilo kašnjenje.
Upravo je taj rast utjecao na to da se administratorima daju veće ovlasti.
Iako se usluga Windows 365 oslanja na Microsoftovu Azure infrastrukturu u oblaku, u komercijalnom smislu ona potpada u kategoriju Windows Commercial koja obuhvaća licencije operativnog sustava za poduzeća. Spataro tumači kako Windows Commercial obuhvaća zrele proizvode, dok je Azure obuhvaća brzorastuće proizvode.
Ako veliki broj organizacija prihvati sustav Windows 365, ukupni prihodi od Windowsa bili bi manje ovisni o ciklusima izdanja nove inačice operativnog sustava. Kako Microsoft prestaje podržavati starije verzije, organizacije skupno nadograđuju svoja računala, a to znači da u tom razdoblju prihodi od Windowsa rastu brže od ostalih. Za Windows 365 tvrtke bi plaćale
svakog mjeseca, umjesto da periodično kupuju nova računala s najnovijom verzijom Windowsa. Tako bi prihodi od licencija za operativni sustav bili ujednačeniji.Advertisement