Xiaomi započeo probnu proizvodnju prvog automobila

0

Kineski proizvođač mobilnih telefona u fazi je ulaska na polje autoindustrije. Trenutno su u fazi probne proizvodnje prvog automobila, koja je započela prije manje od mjesec dana. Tvornica u Pekingu trenutno proizvodi oko 50 prototipova sedmično.

 

S odobrenjem Ministarstva industrije i informacijske tehnologije (MIIT), koje treba biti gotovo najkasnije do kraja godina, Xiaomi će početi s masovnom proizvodnjom svog prvog automobila. Xiaomi je već počeo zapošljavati radnike prošlog mjeseca. Proizvođač pametnih telefona trenutno pravi selekciju, a proces zapošljavanja je dinamičan i vrlo strog. HR odjel radi punom parom na zapošljavanju novih 100 ljudi koji će raditi u proizvodnji, a pojedini izvori tvrde da neki od aplikanata, koji su radili u Mercedesu i Tesli, ne zadovoljavaju visoke kriterije Xiaomija.Opsežni proces zapošljavanja započet će krajem ove ili početkom sljedeće godine kada se očekuje masovna proizvodnja. Međutim, masovna proizvodnja uključuje fazu povećanja. Na temelju kinesko-stranih zajedničkih ulaganja u Kini, poput onih koje praktikuju Volkswagen ili Toyota, povećanje proizvodnje na 10.000 jedinica mjesečno zahtijeva vremenski period od oko četiri mjeseca, dok je za postizanje punog kapaciteta potrebna čak i cijela godina, smatraju stručnjaci, dodajući da proces zavisi o prodaji i postavljanju proizvodne linije. Xiaomi je jako ambiciozan, zacrtani proizvodni kapacitet tvornice u prvoj fazi je 150.000 jedinica godišnje.

Prošlog mjeseca mediji su objavili špijunske fotografije prvog Xiaomijevog modela koji će se proizvoditi u tvornici u Pekingu. U pitanju je limuzinski prototip kodnog imena MS11. Serijska verzija trebala bi ponuditi verziju dugog dometa s baterijom kapaciteta od 101 kWh, koja omogućava autonomiju od 800 km u verziji sa jednim elektromotorom. Podržavat će modernu 800V arhitekturu za brze punjače do 350 kW. Sama baterija je teška 642 kg, a gustoća energije je 157 Wh/kg.

Cilj Xiaomija je da uđe na tržište limuzina s cjenovnim rangom do 200.000 juana (27.400 USD) kako bi se mogao takmičiti s rivalima kao što su Tesla Model 3, BYD Seal, Deepal SL03 i desetinama drugih kineskih EV limuzina koje su jako tražene na tamošnjem tržištu. Prvi automobili biće prodavani u Kini, a zatim u Europi, te na kraju na američkom tržištu.