Youtube uskoro u borbi sa sadržajem koji generiše vještačka inteligencija 

0
youtube-uskoro-u-borbi-sa-sadrzajem-koji-generise-vjestacka-inteligencija 
Youtube uskoro u borbi sa sadržajem koji generiše vještačka inteligencija 

Kompanija Youtube je danas objavila na svom blogu da će uskoro krenuti u borbu sa sadržajem koji generiše vještačka inteligencija (AI), da bi zaštitila partnere u muzičkoj industriji i ostale korisnike.

Kako se navodi u saopštenju, firma će zahtjevati od kreatora da sami označe “realističan” sadržaj stvoren uz pomoć AI kada objavljuju video snimke na platformi Youtube.Kompanija ističe da se to posebno odnosi na sadržaj koji je vezan za teme kao što su izbori ili tekući sukobi.

Za sada nije poznato šta Youtube smatra za “realističan” AI sadržaj, a portparol ove kompanije Džek Malon navodi da će korisnici dobiti detaljne smjernice kada se zahtjev uvede sljedeće godine.

Jutjub će omogućiti korisnicima da zatraže uklanjanje video snimaka koji “simuliraju osobu koja se može identifikovati, uključujući njeno lice ili glas”.

Dakle, ako osoba postane žrtva takozvanog dipefejka, postoji proces koji može da dovede do uklanjanja tog video snimka.

Kompanija navodi da će “proceniti različite faktore prilikom procjene ovih zahteva”, uključujući i to da li je sadržaj parodija ili satira i da li je žrtva javni činovnik ili “poznata osoba.”

Pravila vezana za partnere Youtube u muzičkoj industriji će biti dostra stroža i na njih neće moći da se primjeni izuzetak o “parodiji i satiri”.

U SAD za sada ne postoji zakon koji reguliše korišćenje AI u ovim slučajevima, tako da se može reći da Youtube “uzima zakon u svoje ruke”.


poslovnenovine.ba