Zakon Evropske komisije o čipovima za rješavanje nestašice poluprovodnika

Evropska komisija najavila je niz mjera za kompenzaciju tekućih nedostataka u poluprovodnicima.

Nedavne globalne nestašice izazvale su probleme u proizvodnji set-top boxova, automobila i zdravstvenih uređaja. Komisija kaže da su nestašice i ovisnost o lancu vrijednosti poluvodiča doveli do smanjenja proizvodnje u nekim državama članicama za trećinu.

Planirano je da će Evropski zakon o čipovima kapitalizirati 43 milijarde eura javnih i privatnih investicija kako bi se sadašnji evropski tržišni udio u poluprovodnicima povećao na 20% do 2030. godine.

Margrethe Vestager, izvršna potpredsjednica za Evropu prilagođenu digitalnom dobu, rekla je: „Čipovi su neophodni za zelenu i digitalnu tranziciju – i za konkurentnost evropske industrije. Ne treba se oslanjati na jednu zemlju ili jednu kompaniju da osiguramo sigurnost snabdijevanja. Moramo učiniti više zajedno – u istraživanju, inovacijama, dizajnu, proizvodnim pogonima – kako bismo osigurali da Evropa bude jača kao ključni akter u globalnom lancu vrijednosti. To će također koristiti našim međunarodnim partnerima. Radit ćemo s njima kako bismo izbjegli buduće probleme sa opskrbom.”

Ovaj potez uslijedio je nakon komentara predsjednice Komisije Ursule von der Leyen u njenom govoru o stanju Unije 2021. godine kada je postavila viziju za stvaranje najsavremenijeg evropskog ekosistema čipova.

Komisija je sada objavila ciljanu anketu zainteresovanih strana kako bi prikupila detaljne informacije o trenutnoj i budućoj potražnji.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top