Znate li koliko energije troši vaša perilica rublja?

0
znate-li-koliko-energije-trosi-vasa-perilica-rublja?

Od 1. ožujka na snazi su nove energetske oznake za neke kategorije uređaja za domaćinstvo. Nove oznake dobivaju hladnjaci, zamrzivači i njihova kombinacije, perilice i sušilice rublja, kombinirane perilice i sušilice, perilice posuđa, televizori i elektronički zasloni. Nove energetske oznake trebala bi nam pomoći da lakše shvatimo koliko energije troše kućanski uređaji.
Od 1. rujna nove oznake uvode se za izvore svjetlosti, a za sve druge kategorije uređaje – bojlere, usisavače, štednjake…. – oznake će se postupno mijenjati do 2030. godine. Točni rokovi se još ne znaju, a cilj je do 2030. izmijeniti sve energetske oznake.
Energetske oznake uvedene su prije 15 godina. Želja je bila – kroz ljestvicu na kojoj je s A označen najučinkovitiji, a s G najmanje učinkovit uređaj u određenoj kategoriji – prikazati kupcima informaciju o energetskoj učinkovitosti pojedinog uređaja kako bi ih se potaknulo da kupuju što učinkovitiji uređaj, te kako bi se smanjila ukupna potrošnja energije na razini država odnosno Europske unije.
Zašto se mijenja sustav energetskih oznaka?
Takav način informiranja pokazao vrlo uspješnim. No, današnji uređaji troše dva do četiri puta manje energije u usporedbi s uređajima iz vremena kada su energetske oznake uvedene.
S vremenom su proizvođači počeli proizvoditi sve efikasnije uređaje pa se i slovna ljestvica od A do G postupno morala prilagođavati. S vremenom su uvedene oznake A+, A++ i A+++ (oznaka za danas energetski najučinkovitije uređaje). Međutim, pokazalo se da to nije dobro rješenje jer potrošači ne razlikuju dodatne pluseve toliko dobro kao što razlikuju slovne oznake. Dodavanje novih pluseva dodatno bi zbunjivalo potrošače.
Najefikasniji uređaji u pojedinoj kategoriji s oznakom A+++ prema novom sustavu mogli BI nositi oznake od B do D
Osim toga, s obzirom na to da su danas su razlike u potrošnji energije među uređajima na tržištu praktično u nijansama, pa je ljestvicu trebalo prilagoditi i s tog aspekta.
Zbog toga je napravljena nova ljestvica energetske učinkovitosti za svaku kategoriju uređaja u kojoj su oznake ponovo u rasponu od A do G. Prilikom izrade nove ljestvice zamišljeno je da slovo A ostane kao zaliha za daljnji tehnološki razvoj, tako da će neko vrijeme najefikasniji uređaji za većinu kategorija na tržištu (osim možda za perilice rublja), nositi oznaku B, što je izuzetno visoka razina energetske učinkovitosti.
Uređaji s oznakom A+++ prelaze u razrede između B i D
Marko Bišćan iz Energetskog instituta “Hrvoje Požar” u emisiji Glas potrošača Hrvatskog radija upozorio je kako bi sada najefikasniji uređaji u pojedinoj kategoriji s oznakom A+++ prema novom sustavu mogli nositi oznake od B do D.
Još 1. studenoga proizvođači i uvoznici stavljaju nove energetske oznake u pakiranja. Od 1. ožujka svi distributeri imaju 14 radnih dana da sve stare energetske oznake zamijene novima. Za starije uređaje koji su još uvijek na skladištu treba kontaktirati proizvođača ili uvoznika kako bi dostavio novu energetsku oznaku.
Svi uređaji koji se više ne proizvode ili njihovi proizvođači više ne postoje moći će se i dalje prodavati sa starom energetskom oznakom, To bi moglo stvoriti zbrku kod potrošača, upozorava Bišćan, jer bi se u trgovinama jedan kraj drugog mogli naći uređaj sa starom oznakom A+++ i uređaj s novom oznakom C koji je energetski učinkovitiji od uređaja s oznakom A+++.
Izračun potrošnje pojedinog uređaja
Osim samog sustava oznaka promijenio se i način mjerenja i izračuna potrošnje za određenu kategoriju uređaja.
“Potrošači određene programe koriste češće pa prijašnji način izračuna nije odgovarao stvarnom načinu upotrebe pa se to pokušalo ispraviti”, objasnio je Bišćan.
Stare oznake iskazivale su godišnju potrošnju utemeljenu na prosječnoj potrošnji i prosječnom načinu korištenja, dok nove oznake iskazuju potrošnju za određeni broj ciklusa ili sati rada. Kod perilica za rublje je to 100 ciklusa., a kod televizora 1000 radnih sati.
Zašto nije iskazana potrošnja za jedan ciklus? Pa, potrošnja za jedan ciklus je relativno mala i većina potrošača takve male brojeve zanemaruje. Razlika je ako uspoređujete 1,1 i 1,2 ili 110 i 120, ili pak 1100 i 1200. Veliki brojevi lakše dopiru do svijesti potrošača.
Što se tiče konkretne uštede, ona ovisi o načinu upotrebe i o kategoriji uređaja, a kreće se u rasponu od 100 do 1000 kuna godišnje. Najviše se, 700 do 1000 kuna godišnje, može uštedjeti kod sušilica za rublje koje troše mnogo električne energije. Riječ je o usporedbi sušilice na tržištu najčešće zastupljenog energetskog razreda A sa sušilicom na tržištu najvišeg dostupnog energetskog razreda A++ (u rijetkim slučajevima A+++).
Kod perilica posuđa razlika je oko sto kuna godišnje.
Spomenimo i to da perilica posuđa troši puno manje vode od perilice rublja, ali oko dva puta više električne energije. Također, prema istraživanjima Energetskog instituta perilica posuđa prosječno odradi 220 ciklusa godišnje, dok ih perilica rublja odradi 280.Advertisement