skip to Main Content
KAD MOBITEL ISPADNE NA POD SVI SE HVATAMO ZA GLAVU: Evo šta treba učiniti ako se razbije ekran pametnog telefona… (VIDEO)
Kad-mobitel-ispadne-na-pod-svi-se-hvatamo-za-glavu:-evo-sta-treba-uciniti-ako-se-razbije-ekran-pametnog-telefona…-(video)

Kad ispustite smartfon silina udara nadjačat će površinsku kompresiju pa će nastati male pukotine koje mogu izazvati pucanje ekrana.Apple, Samsung i drugi proizvođači tome nastoje doskočiti eksperimentirajući sa sve čvršćim vrstama stakla koje mogu upiti energiju nastalu udarom. Većina ih miješa cink s aluminijem kako bi dobili jaču podlogu za kućište.Šta poduzeti odmah nakon nezgode?Prvo provjerite stepen oštećenja. Je li riječ o nekoliko ogrebotina ili imate posla s totalnom štetom? Postavite smartfon na čvrstu, ravnu, dobro osvijetljenu površinu. Lagano i oprezno testirajte je li ekran spreman za reciklažu ili je još upotrebljiv. Provjerite možete li ga uključiti i reagira li na dodir.Ako je došlo do ozbiljnog oštećenja napravite odmah backup važnih podataka prije nego što prestane funkcionirati u potpunosti. Ako je neupotrebljiv, najbolje odnijeti ga je odnijeti u servis. Evo šta možete sami pokušati.Ljepljiva trakaAko smartfon još funkcionira i želite ga zadržati dok ne nabavite novi pokušajte ga prelijepiti slojem samoljepive trake. Obavite li to uredno neće se puno razlikovati od stvarne zaštite ekrana.Zaštitni sloj za ekranUmjesto ljepljive trake možete posegnuti za gotovim rješenjem i nabaviti gotov zaštitni sloj za ekran, koji bi također mogao dobro poslužiti kako bi ekran vašeg smartfona ostao funkcionalan još neko vrijeme.Potražite pomoć stručnjakaAko je oštećenje većih razmjera, vjerovatno jedino trajno rješenje je zamjena ekrana. To trebate prepustiti ljudima koji znaju šta rade i imaju odgovarajuću opremu.

Vezani članci

Back To Top
Search