skip to Main Content
Kako tehnologije budućnosti mijenjaju gradsku mobilnost
Kako-tehnologije-buducnosti-mijenjaju-gradsku-mobilnost

dr.sc. Krešimir Vidović, stručnjak Ericssona Nikole Tesle za korištenje ICT-a u prometu i transportu, objasnio je kako tehnologije budućnosti (5G, IoT, Big data) omogućuju kreiranje novih digitalnih usluga
Europski tjedan mobilnosti je inicijativa kojom se potiče male i velike gradove na uvođenje i promicanje održivih prijevoznih sredstava, kao i ljude da se upoznaju s alternativnim načinima prijevoza i vožnje automobilima. Održava se svake godine od 16. do 22. rujna. Ovogodišnji poziv je pod sloganom “Krećite se s nama!”, a tema je “Sigurno hodanje i biciklizam”.
Povodom Europskog tjedna mobilnosti u Osijeku sudionici ovog događanja posjetili su osječki ured Ericssona Nikole Tesle. Održano je predavanje na temu kako tehnologije budućnosti (5G, IoT, Big data) omogućuju kreiranje novih digitalnih usluga koje će dovesti do značajnih promjena u navikama građana u gradskoj mobilnosti i održivom razvoju pametnih gradova.
Predavanje je održao dr.sc. Krešimir Vidović, stručnjak Ericssona Nikole Tesle za korištenje ICT-a u prometu i transportu, koji je posjetiteljima objasnio kako tehnologije budućnosti (5G, IoT, Big data) omogućuju kreiranje novih digitalnih usluga koje će dovesti do promjena. Naime, trendovi sve većeg korištenja električnih romobila ili bicikala za potrebe gradske mobilnosti pred pametne gradove stavljaju zahtjev osiguravanja infrastrukture potrebne za besprijekorno svakodnevno korisničko iskustvo od početka do cilja multimodalnog putovanja.
Kao jedno od mogućih rješenja istaknuo je viziju pametnih ”Ciklo” stanica koje će osim unaprjeđenja održive mobilnosti imati značajnu ulogu u podizanju svijesti o kvaliteti okoliša u kojem se krećemo te o kvaliteti vode koju pijemo na našim svakodnevnim rutama.
Pametne “Ciklo” stanice također pridonose jačanju svijesti o potencijalu korištenja obnovljivih izvora energije te pametnog i odgovornog upravljanja otpadom uz pružanje relevantnih servisnih informacija i promociju turističke destinacije.
Uz predavanje o vodećim tehnološkim trendovima u digitalnoj transformaciji, Vidović je predstavio i konkretne projekte u području pametne mobilnosti u kojima su sudjelovali stručnjaci Ericsson Nikole Tesle na nacionalnoj i međunarodnoj razini kojima se poboljšava kvaliteta svakodnevnog života građana.

Vezani članci

Back To Top
×Close search
Search