skip to Main Content
MAPIRANJE ŠIROKOPOJASNOG INTERNETA KAO POČETAK PROJEKTA UVOĐENJA 5G MREŽE

Regulatorna agencija za komunikacije (Agencija) dobila je zvaničan dopis Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU), kojim se potvrđuje spremnost ITU za pružanje neophodne stručne i tehničke podrške pri realizaciji projekta „Povoljno okruženje za mapiranje širokopojasnog interneta u Bosni i Hercegovini“, a koji je najavljen i na nedavno održanom Regionalnom forumu regulatornih tijela.

Pismom g. Jaroslava Pondera, šefa Kancelarije ITU za Evropu, upućenom g. Drašku Milinoviću, generalnom direktoru Agencije, koje sadrži metodološki pristup projektu, pokrenut je proces zajedničke saradnje ITU i Agencije na razvoju širokopojasnog interneta u BiH. Slovenačka regulatorna agencija AKOS biće partner i tehnička podrška Agenciji u ovom projektu i, tokom novembra, dvije regulatorne agencije utvrdiće sve neophodne elemente za njegovu realizaciju, na osnovu međunarodnog dokumenta „ITU vodič za uspostavljanje sistema mapiranja širokopojasnog interneta.“

Ovo je izuzetno značajan korak za nas, jer je Agencija ovom potvrdom ITU krenula u  aktivnosti, čija  postepena realizacija nas približava ciljevima u vezi sa uvođenjem 5G tehnologije u BiH. Mapiranje širokopojasnog interneta je obaveza koja je propisana i članicama EU, i taj posao mora biti završen do decembra 2023.godine. Mapiranje obuhvata sve relevantne informacije o postojećoj širokopojasnoj infrastrukturi na jednom mjestu, a BiH je do sada  jedina zemlja u regionu koja nema definisanu strategiju razvoja širokopojasnog pristupa internetu“, izjavio je ovim povodom generalni direktor Agencije g. Draško Milinović.

On je posebno istakao spremnost Agencije da odmah angažuje sve vlastite stručne resurse, kako bi se realizaciji projekta pristupilo na najkvalitetniji način, uz tehničku podršku i kooordinaciju ITU i AKOS i time počeli stvarati neophodni preduslovi za početak uvođenja 5G mreže u BiH.

rak.ba

Vezani članci

Back To Top
×Close search
Search