skip to Main Content
Muskov Neuralink prikazao majmuna koji telepatski igra video igru Pong
Muskov-neuralink-prikazao-majmuna-koji-telepatski-igra-video-igru-pong

Neurotehnološka tvrtka Neuralink, koju je osnovao izvršni direktor Tesle Elon Musk, objavila je na YouTubeu video makaki majmuna nazvanog Pager koji telepatski igra video igru ​​Pong.
Video u trajanju od 3 minute i 27 sekundi, koji je Musk podijelio na Twitteru kasno navečer u četvrtak, prikazuje majmuna koji kontrolira računalo svojom moždanom aktivnošću.
“Majmun videoigru igra telepatski koristeći moždani čip”, napisao je Musk na Twitteru.
U videu pripovjedač pokušava objasniti kako je Pager sposoban igrati Pong svojim umom.
Devetogodišnji majmun, kojemu su prije otprilike šest tjedana na obje strane mozga ugrađena dva Neuralinkova uređaja, naučio je koristiti joystick kako bi kursorom naciljao metu na ekranu u zamjenu za smoothie od banane koji dobiva kroz slamku, tumači pripovjedač.
Uređaji, nastavlja objašnjavati narator, bilježe Pagerove neuronske aktivnosti za vrijeme njegove interakcije s računalom. To je moguće zahvaljujući više od 2000 žica ugrađenih u njegov motorički korteks koji koordinira rad njegovih udova.
Ljudi su već sada “kiborzi” jer imaju tercijarni “digitalni sloj” zahvaljujući telefonima, računalima i aplikacijama, smatra Musk
Ti su podaci zatim uneseni u “algoritam za dekodiranje” kako bi se predvidjeli pokreti Pagerovih ruku u stvarnom vremenu.
Jednom kad je dekoder kalibriran, majmun ga može koristiti za pomicanje kursora u skladu sa svojim željama bez korištenja joysticka.
I doista: snimka pokazuje kako Pager kontrolira “blok” u arkadnoj igri Pong dok je joystick isključen.
Svinje i majmuni
U kolovozu je Neuralink svoje tehnologije demonstrirao uživo na tri svinje. Publici su u stvarnom vremenu prikazani živčani signali jedne od njih. Musk ju je zvao Gertrude.

Vezani članci

Back To Top
×Close search
Search