skip to Main Content
Na FSB-u otvoren Regionalni centar izvrsnosti za robotske tehnologije
Na-fsb-u-otvoren-regionalni-centar-izvrsnosti-za-robotske-tehnologije

Na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu svečano je otvoren Regionalni centar izvrsnosti za robotske tehnologije – CRTA. Riječ je o prvom takvom centru u Hrvatskoj, koji na više od 750 četvornih metara sjedinjuje laboratorije za autonomne sustave, računalnu inteligenciju i medicinsku robotiku. Financiran je s gotovo 38 milijuna kuna nepovratnih sredstava iz fonda Europske unije.
Regionalni centar izvrsnosti za robotske tehnologije bit će usmjeren na istraživanja i razvoj naprednih robotskih primjena u industriji i medicini
CRTA će pod vodstvom prof. dr. sc. Bojana Jerbića i njegova tima osigurati vrhunske radne i obrazovne uvjete za znanstvenike, studente, inženjere i medicinsko osoblje, a istovremeno će služiti kao poligon za razvoj, ispitivanje i usavršavanje novih robotskih rješenja i inženjerskih metoda. Aktivnosti Centra bit će usmjerene prema istraživanju i razvoju naprednih robotskih primjena u industriji i medicini.
“Novi je studij nadogradnja izuzetno uspješnog istoimenog smjera na studiju strojarstva kojeg smo pokrenuli davne 2004. godine. Od tada do danas, jačali smo svoje kompetencije iz područja mehatronike i robotike”, istaknuo je Dubravko Majetić, dekan Fakulteta strojarstva i brodogradnje.
Svečanom otvaranju prisustvovao je predjednik Vlade Andrej Planković koji je istaknuo kako je CRTA “sjajan primjer kako ulagati u budućnost i kako ostvarivati rezultate koji nas stavljaju u korak s najsuvremenijim trendovima u znanstvenim disciplinama”.
Predsjednik Vlade najavio je da će Vlada u razdoblju koje slijedi nastojati povećati izdvajanja za znanost i obrazovanje, a cilj je doći do 2,5 posto BDP-a, a do 2030. i na 3 posto BDP-a.
Kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti predviđeno je ulaganje od 7,5 milijardi kuna za obrazovanje i znanost, a ta će sredstva pomoći i razvoju STEM područja.

Vezani članci

Back To Top
×Close search
Search