skip to Main Content
Okršaj BH Telecoma i vlasnika Telemacha u BiH

Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine pokreće novi postupak protiv firme United Media, koja je vlasnik Telemacha, Nove BH, N1 i Sport kluba.

Postupak se pokreće na zahtjev BH Telecoma.

Naime, na posljednjoj sjednici Konkurencijskog vijeća u 21. januara donesen je zaključak kojim se pokreće postupak protiv privrednih subjekata United Media Luksemburg, Sport Klub d.o.o. Sarajevo, Nova BH d.o.o. Sarajevo i Telemach Društvo za pružanje usluga u oblasti telekomunikacija d.o.o. Sarajevo, radi utvrđivanja postojanja zloupotrebe dominantnog položaja.

Nisu objavljeni detalji postupka, ali je rečeno da se radi po zahtjevu BH Telecoma.

Sudeći prema ranijim slučajevima, očito je riječ o uslovima pod kojim vlasnici Telemacha nude kanale Sport Klub i Nova BH drugim operaterim.

Podsjetimo da je Konkurencijsko vijeće u decembru prošle godine donijelo rješenje kojim je utvrđeno da je United Media, putem Sport Kluba d.o.o. Sarajevo, zloupotrijebio dominantni položaj.

To je učinio na način da je prilikom pregovaranja za zaključivanje ugovora o distribuciji kanala Sport Klub u Bosni i Hercegovini nametanjem uslova da 100 posto postojećih korisnika privrednog subjekta Logosoft migrira na platformu privrednog subjekta Mtel, direktno nametnuo trgovačke uslove kojm se ograničava konkurencija.

Zbog kršenja Zakona izrečena je novčana kazna privrednom subjektu United Media od 100.000 KM.

Vezani članci

RAK BiH OBJAVLJUJE JAVNE KONSULTACIJE

RAK BiH OBJAVLJUJE JAVNE KONSULTACIJE

Regulatorna agencija za komunikacije (Agencija) objavljuje javne konsultacije na nacrte izmjena i dopuna Pravila 77/2015 o pružanju audiovizuelnih medijskih usluga...

Back To Top
×Close search
Search