skip to Main Content
Open Data Hackathon osvojio robot za lasersko uništavanje korova
Open-data-hackathon-osvojio-robot-za-lasersko-unistavanje-korova

Tim Crop Shepherd s projektom autonomnog robota za lasersko uništavanje korova na ekološkim poljoprivrednim površinama osvojio je prvo mjesto na dvodnevnom Open Data Hackathon u organizaciji Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) u okviru projekta ODEON (Open Data for European Open iNnovation).
HAMAG-BICRO osmislio je ovo natjecanje kako bi promovirao korištenje otvorenih podataka iz javnog sektora, što je ujedno glavna okosnica projekta ODEON. U Open Data Hackathonu sudjelovalo je ukupno 38 natjecatelja raspoređenih u 15 timova koji su radili na razvijanju inovativnih rješenja iz područja prometa i mobilnost, zdravlja i kvalitete života, okoliša i energije te pametnog turizma, uz korištenje otvorenih podataka iz javnog sektora, posebno onih koji se objavljuju na nacionalnim / regionalnim portalima otvorenih podataka.
Nakon individualnog savjetovanja s mentorima i 24-satnog razvijanja projektnih prijedloga, natjecatelji su demonstrirali svoje projekte pred žirijem koji je odabrao najbolje timove.
Šest nagrađenih timova
Pobjednički tim Crop Shepherd osvojio je novčanu nagradu u iznosu 15.000 kuna.
Drugo mjesto i novčanu nagradu od 5.000 kuna osvojio je tim blank s projektom Touristco (AI chatbot) koji predstavlja turističkog asistenta i nudi personaliziranu zabavu za svaki uzrast.
Treći je bio tim Dissyo s projektnim rješenjem koje omogućuje sterilizaciju prostora i praćenje sigurnih prodajnih mjesta u gradu kojem je pripala novčana nagrada u iznosu 2.500 kuna.
Četvrto mjesto odlukom žirija pripalo je projektu Go Green or Go Home, peto projektu Wingo za pametni namještaj (stol) za ugostiteljske objekte koji nudi mogućnost uštede energije, a šesto projektu Eye Hearing za aplikaciju koja pomaže osobama s oštećenjem sluha. Ova tri projekta nagrađena su s 1000 kuna.
Svih šest nagrađenih timova odnosno projekata mogu predstaviti svoje ideje pred potencijalnim investitorima na konferenciji LEAP Summit koja se održava 1. i 2. listopada u Zagrebu. Svi timovi koji su sudjelovali u natjecanju ostvarili su pravo na novčanu nagradu u iznosu 1000 kuna za uloženo vrijeme, znanje i trud.
“Odziv na Open Data Hackathon projekta ODEON i kvaliteta prijavljenih projekata ukazuju  da je u Hrvatskoj prepoznat potencijal otvorenih podataka i bezbrojne mogućnosti njihova  korištenja. Drago nam je da smo projekte poduzetnika izvukli iz ladica i omogućili im da ih dorade. Nadamo se da će u kasnijoj fazi pronaći investitora i pretočiti ih u poslovnu aktivnost”, rekao je prilikom proglašenja pobjednika Ante Janko Bobetko, član Uprave HAMAG-BICRO-a.

Vezani članci

Back To Top
×Close search
Search