skip to Main Content
Primjena UI u stvaranju modela za planiranje zdravstvenih zahtjeva i resursa
Primjena-ui-u-stvaranju-modela-za-planiranje-zdravstvenih-zahtjeva-i-resursa

Primjena komunikacijskih tehnologija pruža niz dobrobiti zdravstvenim sustavima. Najnovija primjena vezana je uz borbu protiv COVID-19 pandemije. Ericsson, Telia i Sveučilišna bolnica Sahlgrenska u Švedskoj testiraju korištenje umjetne inteligencije u stvaranju modela za planiranje i predviđanje zdravstvenih zahtjeva i resursa.
Bolnice i zdravstveni resursi znatno su opterećeniji u uspredbi s normalnim okolnostima, pa je planiranje postalo važnije i teže. Iako je pandemija pokazala da je teško predvidjeti potrebe bolnica, također je postalo jasno da elastične mreže i mobilni podaci mogu pomoći u suočavanju s tim izazovima.
Ericsson, Telia i Sveučilišna bolnica Sahlgrenska (SB) surađuju u kreiranju modela za planiranje i predviđanje zdravstvenih resursa i zahtjeva. Istraživački inovacijski projekt, započet u rujnu 2020. godine, spaja naprednu analizu i modele umjetne inteligencije sa zdravstvenim informacijama u učinkovitijem planiranju zdravstvenih resursa. Projekt koristi anonimizirane podatke Telia Crowd Insights prikupljene iz Telijine švedske mobilne mreže.
Ericsson posjeduje opsežno znanje o umjetnoj inteligenciji i telekomunikacijskim mrežama, a spajanje ovih kompetencija s navedenim podacima i medicinskim iskustvom SB te iskustvom u stvarnom vremenu vezanom uz COVID-19 omogućuje učinkovitije planiranje i predviđanje zdravstvenih resursa.
Primjerice, korištenjem ovih podataka može se poboljšati procjena broja pacijenata s COVID-19 koji će biti primljeni u bolnicu. Kao dio ovog projekta, SB također surađuje sa Sveučilištem za tehnologiju Chalmers u Švedskoj u boljem planiranju vezanom uz COVID-19.
“Ericsson već dugo tehnologiju koristi za dobrobit. Sada to proširujemo na korištenje naših UI alata i stručnosti u olakšavanju izazova bez presedana koje je postavio COVID-19. Naša suradnja s Telijom i Sveučilišnom bolnicom Sahlgrenska pokazuje vrijednost koju podaci u kombinaciji s tehnologijama poput umjetne inteligencije i strojnog učenja mogu donijeti zdravstvu i društvu”, rekao je Peter Laurin, čelni čovjek Upravljanih usluga u Ericssonu.

Vezani članci

Back To Top
Search