Hrvati već imaju DAB+ u tunelu, jedna radio stanica je krajem maja završila u multipleksu

0

U maju 2023. godine hrvatski operater OIV pokrio je cestovni tunel Učka, koji prolazi kroz masiv planinskog lanca Učka i povezuje poluotok Istre i hrvatsku obalu, signalom prvog DAB+ digitalnog radio prijenosa (OIV Hrvatska DAB+). Radovi na ovom projektu počeli su sredinom prošle godine, a implementacija uređaja i prva tehnička testiranja obavljeni su u januaru 2023. godine.

DAB+ slušaoci tako mogu bez prekida slušati radio stanice čak iu datom tunelu. Pored toga, prema OIV-u, sistemi za tunelsko emitovanje imaju mogućnost prekida emitovanja radi ubacivanja unapred pripremljenog audio sadržaja, kao što su servisne informacije ili prenos glasovnih poruka uživo iz kontrolnog centra tunela ili poruke upozorenja za hitne slučajeve. Za razliku od FM, DAB+ sistem omogućava i prijem vizuelnih informacija u obliku video poruka.Pored proširenja pokrivenosti, krajem maja došlo je i do promjene u ponudi programa. Radio stanica Radio 101 uklonjena je iz hrvatskog multipleksa DAB+ posljednjeg dana maja.

U multipleksu DAB+, koji se može primati i u Slovačkoj ili susjednoj Češkoj uz poboljšane uslove prijema, trenutno se emituju samo tri ili četiri radio stanice i jedan kanal za prenos podataka (EPG). Broj stanica zavisi od regije u kojoj se slušaoci nalaze. Multipleks je podijeljen u dvije regije. Bazne stanice su javne HR1 i HR2, kao i Radio Nacional. Radio Tvornica je također dostupan u nekim regijama. Svi radio uređaji se emituju sa protokom podataka od 96 kbit/sav kodeka HE-AAC v1.

U Hrvatskoj DAB+ trenutno pokriva više od 96% teritorija. Vrlo dobro su pokriveni i autoputevi, gdje, prema riječima operatera, pokrivenost dostiže 93%.

Advertisement