Skip to content

Radio BIR počeo emitiranje specijalnog programa posvećenog obilježavanju genocida u Srebrenici

04

Razgovorom s dr. Šefkom Sulejmanovićem, direktorom Instituta za društvena i religijska istraživanja u Tuzli, i sekretarom ovog Instituta Emirom Šečićem, Radio BIR je počeo emitovanje specijalnog programa povodom godišnjice genocida u Srebrenici.

Oni su ovim povodom govorili o ulozi i značaju Instituta u istraživanju i memorijalizaciji genocida, te predstavljanju istine o Bošnjacima, islamu i muslimanima u našoj zemlji široj društvenoj, akademskoj i naučnoj javnosti.

U okviru specijalnog programa Radio BIR će, između ostalog, objaviti razgovore s trojicom imama, svjedocima genocida i autorima knjiga koji iz različitih uglova govore o stradanjima Bošanjaka u Podrinju.

Riječ je o razgovorima s Mevludin-ef. Hrnjićem, autorom knjige “Svjedok srebreničkog genocida”, Alija-ef. Jusićem, autorom knjige “Imami Srebrenice 1992-1995” i Abdullah-ef. Smajlovićem, autorom knjige “Dnevnik imama”.

– Islamska zajednica i njeni mediji više od drugih imaju obavezu da podsjećaju na sve ono što se Bošnjacima dogodilo tokom agresije na našu domovinu – izjavila je glavna urednica Radija BIR Emira Musa.

 

 

Podsjetila je kako ovaj radio od svog osnivanja posebnu pažnju posvećuje Srebrenici, ali i drugim područjima u kojima su se dogodili zločini s elementima genocida.

– Dolaze nam tužne julske godišnjice. U Biljanima ove godine obilježavamo 31. godišnjicu strašnog zločina nad Bošnjacima, 11. jula je 28. godišnjica genocida u Srebrenici, pa nam slijedi 20. juli i godišnjica teških zločina u Prijedoru. Mi ne smijemo zaboraviti i moramo budućim generacijama prenijeti istinu o onome što se dogodilo. Mediji imaju veliku ulogu u tome. Povjerenje koje Radio BIR ima kod slušatelja pokazuje da radimo dobar posao i da istrajavamo u emanetu koji nam je povjeren – kazala je urednica Emira Musa.

Ove godine Radio BIR u narednih sedam dana emituje cjelodnevni program posvećen obilježavanju genocida u Srebrenici, dok će 10., 11. i 12. jula, u saradnji s BIR televizijom, uživo emitovati program iz Potočara.

(Preporod.info)

Back To Top
Search

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept