Radio BIR počeo emitiranje specijalnog programa posvećenog obilježavanju genocida u Srebrenici

0

Razgovorom s dr. Šefkom Sulejmanovićem, direktorom Instituta za društvena i religijska istraživanja u Tuzli, i sekretarom ovog Instituta Emirom Šečićem, Radio BIR je počeo emitovanje specijalnog programa povodom godišnjice genocida u Srebrenici.

Oni su ovim povodom govorili o ulozi i značaju Instituta u istraživanju i memorijalizaciji genocida, te predstavljanju istine o Bošnjacima, islamu i muslimanima u našoj zemlji široj društvenoj, akademskoj i naučnoj javnosti.



U okviru specijalnog programa Radio BIR će, između ostalog, objaviti razgovore s trojicom imama, svjedocima genocida i autorima knjiga koji iz različitih uglova govore o stradanjima Bošanjaka u Podrinju.

Riječ je o razgovorima s Mevludin-ef. Hrnjićem, autorom knjige “Svjedok srebreničkog genocida”, Alija-ef. Jusićem, autorom knjige “Imami Srebrenice 1992-1995” i Abdullah-ef. Smajlovićem, autorom knjige “Dnevnik imama”.

– Islamska zajednica i njeni mediji više od drugih imaju obavezu da podsjećaju na sve ono što se Bošnjacima dogodilo tokom agresije na našu domovinu – izjavila je glavna urednica Radija BIR Emira Musa.

 

 

Podsjetila je kako ovaj radio od svog osnivanja posebnu pažnju posvećuje Srebrenici, ali i drugim područjima u kojima su se dogodili zločini s elementima genocida.

– Dolaze nam tužne julske godišnjice. U Biljanima ove godine obilježavamo 31. godišnjicu strašnog zločina nad Bošnjacima, 11. jula je 28. godišnjica genocida u Srebrenici, pa nam slijedi 20. juli i godišnjica teških zločina u Prijedoru. Mi ne smijemo zaboraviti i moramo budućim generacijama prenijeti istinu o onome što se dogodilo. Mediji imaju veliku ulogu u tome. Povjerenje koje Radio BIR ima kod slušatelja pokazuje da radimo dobar posao i da istrajavamo u emanetu koji nam je povjeren – kazala je urednica Emira Musa.

Ove godine Radio BIR u narednih sedam dana emituje cjelodnevni program posvećen obilježavanju genocida u Srebrenici, dok će 10., 11. i 12. jula, u saradnji s BIR televizijom, uživo emitovati program iz Potočara.

(Preporod.info)