SRG će napustiti FM krajem godine

Oni koji danas koriste radio za slušanje vijesti, muzike, vremenske prognoze ili informacija o saobraćaju uglavnom to rade koristeći DAB tehnologiju digitalnog radio prijenosa ili putem Interneta (IP). U Švicarskoj se koristi sve manje FM prijemnika. Iz tog razloga, 31. decembra 2024. SSR će povući iz upotrebe zastarjele FM antene.

Prije desetak godina, švicarski Federalni ured za komunikacije (OFCOM), privatne radio stanice i SRG započeli su planiranje migracije sa FM srednjeg talasa na DAB+ u bliskoj saradnji. Tadašnja predviđanja prema kojima će DAB+ postati novi radijski standard su se potvrdila: postotak onih koji i dalje koriste isključivo FM i dalje je manji od 10%. Od 2020. godine radio emiteri više nisu u obavezi da emituju svoje programe ovom tehnologijom, a održavanje tri paralelne tehnologije prenosa je skupo. Upravni odbor SRG-a je stoga odlučio da od 31. decembra 2024. prekine emitovanje radio programa RSI, RTS, SRF i RTR preko sada već zastarjelih FM antena.

 

Ulaganje novih resursa u FM tehnologiju ne bi bio mudar izbor u svjetlu koristi koje bi iz toga mogle proizaći

Za SRG, održavanje i obnavljanje FM predajnika su skupi i ovi troškovi bi bili nesrazmjerni povezanim koristima. S obzirom na tešku finansijsku situaciju SRG-a zbog pada prihoda od oglašavanja i inflacije, dalja ulaganja u zastarjelu tehnologiju emitovanja više nisu opravdana. DAB+ i Internet (IP) su dvije opcije za digitalni prijem koje nude bolji kvalitet zvuka i širi izbor programa. Štaviše, oni su energetski i troškovno efikasniji i pružaju dodatne informacije u obliku teksta i slika.

Da biste primili DAB+, potreban vam je odgovarajući uređaj ili adapter. Svi radio prijemni uređaji, uključujući i one u novim automobilima, već nekoliko godina opremljeni su digitalnom tehnologijom. Nadalje, do kraja godine, Federalna uprava za ceste (FEDRO) će implementirati instalacije za povećanje digitalnog radio prijema u svim tunelima nacionalne mreže autoputeva, uz deaktiviranje FM antena.

Kako bi se zainteresiranim slušateljima olakšao prelazak na DAB+, za jesen je planirana komunikacijska kampanja.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top