skip to Main Content
RAK BiH: 87 % STANOVNIŠTVA BiH KORISTI INTERNET

Rezultati Istraživanja o medijskim navikama odraslih u BiH ukazuju na to da devet od deset stanovnika BiH koriste internet (87%). Stanovnici BiH internetu najčešće pristupaju preko Smartphone-a (93%) na kojem online u prosjeku provedu 19 sati sedmično, odnosno 2 sata i 43 minute dnevno, od čega osobe od 18-24 godine na internetu provedu u prosjeku 4 sata i dvije minute, a osobe od 65 i više godina 2 sata i osam minuta.

Više od polovine stanovnika posjećuje otvoreni internet (58%), skoro polovina (47%) posjećuje online portale sa vijestima, dok platforme za dijeljenje videa koristi 42% ispitanika.

Na pristup internetu u BiH, značajno utiču, dob, obrazovni nivo, radni status i mjesto stanovanja.

Na osnovu toga, rezultati istraživanja su su pokazali da žene u prosjeku provedu manje vremena sedmično na Internetu nego muškarci, (16 naprema 20 sati), mladi ispitanici na internetu provode duplo više vremena nego stariji (28 naprema 15 sati sedmično), učenici na internetu provode 31 sat sedmično, studenti 27 sati sedmično, dok penzioneri na internetu provode 10 sati sedmično.

Takođe, na internetu duže borave višeobrazovani u odnosu na nižeobrazovane stanovnike, kao i stanovnici grada u odnosu na osobe koje žive na selu.

rak.ba

Vezani članci

informacije-o-vivo-v25-pro

Informacije o Vivo V25 Pro

Vivo V25 serija stiže uskoro, a dok čekamo na nju, mogli bismo se pozabaviti specifikacijama jednog od modela. Radi se...

Back To Top
×Close search
Search