skip to Main Content
Starlink ima preko 1,5 miliona korisnika

Satelitski širokopojasni sistem Elona Muska Starlink sada ima preko 1,5 miliona pretplatnika širom svijeta. Taj broj je došao u tvitu sa Starlink-a s popratnim video snimcima nekih od lukavih lokacija. Starlink ne pominje vojne i druge državne korisnike u Ukrajini, niti kaže da li su ovi neplaćeni brojevi uključeni u njegovih preko 1,5 miliona korisnika. Činjenica je da Starlink ima velike koristi od besplatne promocije povodom rata u Ukrajini, gdje pomaže ukrajinskoj vojsci.

Analiza tokova gotovine koju je prije nekoliko godina pripremila investiciona banka za Starlink sugerira da je malo vjerovatno da će doći do 1,5 miliona korisnika još neko vrijeme . Ispostavilo se da je potpuno drugačije i neočekivano brzo Starlink je napravio savršen rezultat. Podsjetimo da su prvi Starlink sateliti lansirani u maju 2019. godine, iako je usluga postala dostupna na nekim ograničenim lokacijama 2020. Starlink je premašio milion pretplatnika u decembru 2022. godine. Starlinku je trebalo samo 3 godine da dosegne impresivan broj pretplatnika, što ga kvalifikuje kao najvećeg provajdera satelitskog širokopojasnog interneta, i jednako impresivno, trebalo je samo 4 mjeseca da se doda oko 500.000. korisnika (od decembra 2022. do danas).

Vjerovatno će se Starlink približiti 3 miliona pretplatnika do kraja 2023.
Posljednjih mjeseci, Starlink je povećao svoj proizvodni kapacitet na preko 150.000. komada terminala mjesečno. Takođe je široko proširio tržišta na kojima je sada dostupan.

Trenutna flota Starlink satelita može opsluživati ​​otprilike 5-10 miliona pretplatnika .
Potražnja je takva da je u nekim dijelovima svijeta (posebno u nekim američkim državama) pristup ograničen. Starlink sateliti druge generacije koji se trenutno lansiraju otklonit će neka od ovih uskih grla, ali će trebati vrijeme da se oni pokrenu i pokrenu.

Flota Starlink satelita druge generacije opsluživat će 20 do 30 miliona korisnika.

EchoStarov glavni rival, Hughes Network System, ima više od 1,3 miliona pretplatnika  uglavnom u Americi. Viasat iz Kalifornije ne otkriva broj pretplatnika, ali je u svojoj posljednjoj javnoj izjavi (proljeće 2021.) naveo da ima samo 590.000. pretplatnici .

Prednost koju Starlink ima u odnosu na HughesNet i Viasat sisteme leži u tzv kašnjenje.
Starlinkovi niskoleteći sateliti imaju impresivno brze veze, dok Hughes i Viasat koriste geostacionarne satelite koji orbitiraju na mnogo većim visinama, a to dodaje latencije Viasat-u i HughesNetu, omogućavajući Starlink-u da ponudi bolje iskustvo za zadatke kao što su video razgovori i igre na mreži. zahtijevaju brže veze sa manjim kašnjenjem za interakciju u realnom vremenu. Ova akcija u realnom vremenu je takođe korisna tokom neprijateljstava u Ukrajini.

Starlink navodno generiše oko milijardu dolara. godišnji prihodi. Ovo su nezvanični podaci.

78

Vezani članci

Back To Top
Search