13E: Kraj Rai u SD, početak Rai Radio 2 Visual

I prije božićnih praznika talijanska javna televizija Rai uspjela je izvršiti promjene u satelitskoj distribuciji svojih programa. Rai programi u SD-u su završeni, Rai Radio 2 Visual i No Name Radio kanali su počeli.
Sve promjene se odnose na distribuciju Rai programa preko evropskog satelitskog sistema Eutelsat Hot Bird na popularnoj orbitalnoj poziciji od 13°E.

Glavna tri televizijska programska servisa – tj. Rai1, Rai2 i Rai3 – završila su emitovanje na poziciji 13°E u klasičnoj SD rezoluciji u kodeku MPEG-2.

Kraj Rai-jeve SD distribucije najavljivan je već duže vrijeme. Prije tačno godinu dana, modulacija Rai1, Rai2 i Rai3 je dekodirana u visokoj definiciji ( HDTV ). Gledaoci bez kartica za dekodiranje i TivúSat modula su tako mogli gledati veliku većinu ovih programa potpuno besplatno ( FTA ) u boljem tehničkom kvalitetu – u HD-u. Prvobitno, HD modulacija ovih programa bila je trajno kodirana, a gledaoci bez TivúSat-a mogli su gledati Raijevu ograničenu ponudu programa samo u SD-u.

Pored tri glavna programa, Rai takođe emituje Rai Gulp HD, Rai News 24 HD, Rai Scuola HD, Rai Sport+ HD i Rai Storia HD u FTA HD rezoluciji. Zbog ograničenja prava na emitovanje, neki programi mogu biti kodirani i dostupni samo sa TivúSat karticama. Gledaoci FTA programa videće samo crni ekran umesto klasičnog emitovanja. Manje je emisija koje Rai mora kodirati. To se posebno odnosi na neke akvizicione filmove i serije i sportske emisije.

Nakon isključivanja Rai 1/2/3 u SD-u, multipleks (10,992 GHz) u kojem se odvijao SD emitovanje ovih programa ostaje u DVB-S. Paket i dalje sadrži MPEG-2/SD distribuciju programa Camera dei Deputati i Senato Italiano.

Novi tehnički parametri – Rai 1 HD, Rai 2 HD, Rai 3 HD:
satelit: Eutelsat Hot Bird (13°E)
frekvencija: 11,766 GHz
polarizacija: vertikalna
SR: 29900
FEC: 3/4
standard: DVB-S2
modulacija: 8PSK
CA sistem: nema, FTA (neki programi mogu biti šifrirani zbog ograničenja prava na emitovanje po sistemu Nagra MA)

Zamjena Rai YoYo HD transpondera

U vezi sa ukidanjem SD distribucije Rai glavnih programa, dečiji program Rai YoYo HD je pomeren na nove parametre emitovanja – stanica je zauzela poziciju SD programa nakon Rai 2. Distribucija Rai YoYo HD na originalnoj frekvenciji od 11.013 GHz je prekinut.

Lansiranje Rai Radio 2 Visual i No Name Radio

Novi programi su se pojavili na pozicijama nakon TV kanala Rai 1 i Rai 2 u SD-u. Na mjestu nakon Rai 1 sada se emituje program Rai YoYo HD (premješten sa frekvencije 11,013 GHz), a nakon Rai 2 TV program Rai Radio 2 Visual, koji je tako prvi put dostupan za DTH.

Novi tehnički parametri – Rai Radio 2 Visual, Rai YoYo HD:
satelit: Eutelsat Hot Bird (13°E)
frekvencija: 10,992 GHz
polarizacija: vertikalna
SR: 27500
FEC: 3/4
standard: DVB-S
modulacija: QPSK
CA sistem: Nagra MA

Rai Radio 2 Visual do sada se emitovao samo preko RaiPlay portala za striming. Sada je stanica dostupna i satelitskim gledaocima bez potrebe za internet konekcijom.

Danas je Raijeva radijska ponuda u “vizuelnom” modu proširena i uključuje “bezimenu” radio stanicu pod nazivom ” No name radio “. Stanica do sada emituje samo na Rai Play web stranici i također digitalno u DAB-u i online na Rai Play Soundu. Stanica je namenjena mladoj publici između 15 i 25 godina sa fokusom na modernu muziku, talk i druge emisije.

Na satelitu se pojavila i stanica “No Name Radio”, ali u takozvanom klasičnom režimu – odnosno kao obična radio stanica umjesto originalnog programa Rai Radio India . Emitiranje je besplatno (FTA).

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top