skip to Main Content
13E: Kraj Rai u SD, početak Rai Radio 2 Visual

I prije božićnih praznika talijanska javna televizija Rai uspjela je izvršiti promjene u satelitskoj distribuciji svojih programa. Rai programi u SD-u su završeni, Rai Radio 2 Visual i No Name Radio kanali su počeli.
Sve promjene se odnose na distribuciju Rai programa preko evropskog satelitskog sistema Eutelsat Hot Bird na popularnoj orbitalnoj poziciji od 13°E.

Glavna tri televizijska programska servisa – tj. Rai1, Rai2 i Rai3 – završila su emitovanje na poziciji 13°E u klasičnoj SD rezoluciji u kodeku MPEG-2.

Kraj Rai-jeve SD distribucije najavljivan je već duže vrijeme. Prije tačno godinu dana, modulacija Rai1, Rai2 i Rai3 je dekodirana u visokoj definiciji ( HDTV ). Gledaoci bez kartica za dekodiranje i TivúSat modula su tako mogli gledati veliku većinu ovih programa potpuno besplatno ( FTA ) u boljem tehničkom kvalitetu – u HD-u. Prvobitno, HD modulacija ovih programa bila je trajno kodirana, a gledaoci bez TivúSat-a mogli su gledati Raijevu ograničenu ponudu programa samo u SD-u.

Pored tri glavna programa, Rai takođe emituje Rai Gulp HD, Rai News 24 HD, Rai Scuola HD, Rai Sport+ HD i Rai Storia HD u FTA HD rezoluciji. Zbog ograničenja prava na emitovanje, neki programi mogu biti kodirani i dostupni samo sa TivúSat karticama. Gledaoci FTA programa videće samo crni ekran umesto klasičnog emitovanja. Manje je emisija koje Rai mora kodirati. To se posebno odnosi na neke akvizicione filmove i serije i sportske emisije.

Nakon isključivanja Rai 1/2/3 u SD-u, multipleks (10,992 GHz) u kojem se odvijao SD emitovanje ovih programa ostaje u DVB-S. Paket i dalje sadrži MPEG-2/SD distribuciju programa Camera dei Deputati i Senato Italiano.

Novi tehnički parametri – Rai 1 HD, Rai 2 HD, Rai 3 HD:
satelit: Eutelsat Hot Bird (13°E)
frekvencija: 11,766 GHz
polarizacija: vertikalna
SR: 29900
FEC: 3/4
standard: DVB-S2
modulacija: 8PSK
CA sistem: nema, FTA (neki programi mogu biti šifrirani zbog ograničenja prava na emitovanje po sistemu Nagra MA)

Zamjena Rai YoYo HD transpondera

U vezi sa ukidanjem SD distribucije Rai glavnih programa, dečiji program Rai YoYo HD je pomeren na nove parametre emitovanja – stanica je zauzela poziciju SD programa nakon Rai 2. Distribucija Rai YoYo HD na originalnoj frekvenciji od 11.013 GHz je prekinut.

Lansiranje Rai Radio 2 Visual i No Name Radio

Novi programi su se pojavili na pozicijama nakon TV kanala Rai 1 i Rai 2 u SD-u. Na mjestu nakon Rai 1 sada se emituje program Rai YoYo HD (premješten sa frekvencije 11,013 GHz), a nakon Rai 2 TV program Rai Radio 2 Visual, koji je tako prvi put dostupan za DTH.

Novi tehnički parametri – Rai Radio 2 Visual, Rai YoYo HD:
satelit: Eutelsat Hot Bird (13°E)
frekvencija: 10,992 GHz
polarizacija: vertikalna
SR: 27500
FEC: 3/4
standard: DVB-S
modulacija: QPSK
CA sistem: Nagra MA

Rai Radio 2 Visual do sada se emitovao samo preko RaiPlay portala za striming. Sada je stanica dostupna i satelitskim gledaocima bez potrebe za internet konekcijom.

Danas je Raijeva radijska ponuda u “vizuelnom” modu proširena i uključuje “bezimenu” radio stanicu pod nazivom ” No name radio “. Stanica do sada emituje samo na Rai Play web stranici i također digitalno u DAB-u i online na Rai Play Soundu. Stanica je namenjena mladoj publici između 15 i 25 godina sa fokusom na modernu muziku, talk i druge emisije.

Na satelitu se pojavila i stanica “No Name Radio”, ali u takozvanom klasičnom režimu – odnosno kao obična radio stanica umjesto originalnog programa Rai Radio India . Emitiranje je besplatno (FTA).

311

Vezani članci

Back To Top
Search