13°E: STN platforma povećava kapacitet

U vezi sa prelaskom multipleksa slovenačke kompanije STN na novi telekomunikacijski satelit Eutelsat Hot Bird 13F (13°E) , tehnički parametri ovog multipleksa su promijenjeni. Na frekvenciji od 12,520 GHz u vertikalnoj polarizaciji (V), modulacija se promijenila sa QPSK na 8PSK i FEC korekcija greške se promijenila sa 5/6 na 3/5 .

 

Promjena parametara rezultirala je povećanjem propusnosti multipleksa za 3,44 na 48,94 Mbit/s. Dodatni kapacitet se može iskoristiti za poboljšanje postojećih usluga ili uvođenje druge stanice. STN platforma na Eutelsat Hot Bird 13°E satelitskom sistemu uglavnom služi međunarodnim emiterima. Trenutno ima 19 FTA kanala. Posljednja stanica uključena u paket 4. septembra bila je Music Box Polska u HD kvaliteti. Operater je 1. maja 2023. godine dobio važnog klijenta iz Kazahstana – emitera Silk Way HD kanala . Moguće je da će se njegov drugi kanal, Silk Way Cinema , uskoro emitovati ovdje , ali još nema potvrđenih informacija.

Iako većina prijemnika ne bi trebala primijetiti promjene u modulaciji i ispravljanju grešaka, ako se TV kanali ne primaju, vrijedi ih ponovo pretražiti.

Tehnički parametri STN multipleksa:
Eutelsat Hot Bird 13F (13°E)
tp. 90 (12,520 GHz, pol. V, SR: 27500, FEC: 3/5 ; DVB-S2 / 8PSK )

 

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top