A1 Bugarska ima za cilj da blokira kupovinu Bulsatcoma od strane United grupe

0

Telekomunikacioni operater A1 Bugarska saopštio je u ponedeljak da planira da ospori predloženu akviziciju lokalne satelitske televizije i provajdera širokopojasnog interneta Bulsatcom od strane medijskog preduzeća United Group fokusiranog na jugoistočnu Evropu kako bi sprečila konsolidaciju bez presedana na tržištu medija i telekomunikacija u zemlji.

A1 Bugarska poziva na hitnu i adekvatnu intervenciju antimonopolskog tijela zemlje kako bi “poslala jasan signal investitorima i tržištu da se pravila primjenjuju na sve igrače i da se promoviše fer konkurencija”, navodi se u saopštenju kompanije. Telekom je dodao da će upozoriti relevantne institucije i u Bugarskoj i u Evropskoj uniji.U Bugarskoj, United Group sa sjedištem u Holandiji posjeduje telekomunikacioni operater Vivacom i Nova Broadcasting Group.

Predložena transakcija će rezultirati da Vivacom dobije dominantnu poziciju sa 60% tržišnog udjela u TV uslugama i 40% u internet uslugama na štetu krajnjih korisnika i tržišne konkurencije, dodaju iz A1 Bugarske, dio A1 Telekom Austria grupe.

“Potencijalna akvizicija jednog od vodećih plaćenih televizijskih operatera dovešće do dominantne pozicije sa kontrolom i besplatnih i plaćenih TV sadržaja, kao i njihove distribucije. Ovo predstavlja rizik za slobodan izbor TV, interneta i medija potrošača. provajderi sadržaja“, saopštio je A1 Bugarska.

Kako prenosi A1 Bugarska, najavljena transakcija potvrđuje ranije zabrinutosti koje je izneo paralelno sa lokalnim mobilnim operaterom Yettel Bugarska da je kupovina Bulsatcoma od strane sofijske investicione kompanije Viva Corporate Bulgaria finansirana zajmom United grupe.

„Zaprepašćeni smo načinom na koji Vivacom još jednom pokušava da konsoliduje tržište, uprkos činjenici da su antimonopolsko telo i sud više puta blokirali njihove akvizicije telekomunikacionih operatera“, napominje A1 Bugarska.

Nakon pritužbi Yettel Bugarske i A1 Bugarske, Komisija za zaštitu konkurencije (CPC) je prošle godine otvorila istragu , koja još nije okončana.

“Najava potencijalnog dogovora od strane United Grupe je loše prikriven pokušaj prikrivanja propusta u obavještavanju CPC-a još 2022. godine i na taj način izbjegavanja značajnih potencijalnih novčanih kazni od strane Komisije”, kazali su iz A1 Bugarska.

seenews.com