Airbus leti visoko sa Zephyr HAPS

Vazduhoplovni gigant Airbus ponovo je pokrenuo svoje poslovanje sa platformskom stanicom na velikim visinama (HAPS) sa novim imenom, Aalto, a cilja na nadzor na velikim visinama, 5G i povezivanje direktno na uređaj. Očekuje se da će kompanija tražiti spoljne investicije za program koji će zatim biti odbačen kao zasebno poslovanje.

Zephyr/Aalto, koristeći veoma visoko leteće solarne električne bespilotne letelice, u početku će biti 100% u vlasništvu Airbus-a Defence & Space. Erbas je saopštio da traži spoljne investicije kako bi pomogao u povećanju i ubrzanju novog poslovanja i njegovog razvoja. Morgan Stanley je imenovan da pronađe vanjska partnerstva za posao koji je sada u završnoj fazi dizajna.

Samer Halawi, imenovan za izvršnog direktora Aalto HAPS-a, rekao je da je “Zephyr avion jedina HAPS platforma koja isporučuje dugotrajna, ekološki prihvatljiva 5G rješenja za povezivanje sa 5G direktnim uređajem (D2D).

Jedan probni let prošle godine izveo je impresivnih 64 dana u stratosferi na oko 21.000 metara, a Airbus kaže da Zephyr sada predstavlja “jedini fiksni HAPS koji je dokazao dnevnu i noćnu dugovječnost u stratosferi”.

Halawi kaže da je Zephyr koncept imao upornost satelita, ali je nudio veću zemaljsku pokrivenost od konvencionalne infrastrukture. Pošto je bio dovoljno blizu Zemlje bio je u stanju da “direktno razgovara sa uređajima krajnjih korisnika.”

Airbus planira da do kraja 2024. godine lansira komercijalnu uslugu Zephyr.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top