Amazon dobio tužbu zbog Kuiperove širokopojasne mreže

amazon-dobio-tuzbu-zbog-kuiperove-sirokopojasne-mreze

Penzioni fond, koji je akcionar Amazona, podneo je tužbu protiv direktora Amazona tvrdeći da nisu razmatrali SpaceX kao dobavljača za lansiranje projekta Kuiper putem satelitske šeme.

U tužbi, podnetoj sudu u Delaveru, navodi se da su direktori “delovali u lošoj veri” u odobravanju ugovora o lansiranju raketa Blue Origin koje podržava Džef Bezos, kao i raketa Arijanspejs i United Launch Alliance.

Tužilac je penzioni fond za sindikat sa sedištem u Klivlendu (Bakers & Teamsters Pension Fund).

U dokumentu se navodi da postoji lični animozitet između Džefa Bezosa i osnivača SpaceX-a Elona Muska, a to je uticalo na odluku da se SpaceX ne uključi kao potencijalni dobavljač lansiranja.

Direktorski odbor Amazona obaviješten je o namjeri da se ugovori o pokretanju projekta Kuiper dodijele trima imenovanim kompanijama. Ime četvrtog potencijalnog dobavljača je redigovano u dokumentima.

U tužbi se navodi da Odbor za reviziju nije “preduzeo nikakve korake da nadgleda pregovarački proces ili da izoluje proces od sukoba interesa”.

Tužitelji tvrde da SpaceX nije razmatran iako je SpaceX bio jeftiniji i imao je dokazanu evidenciju. “Isključivanjem SpaceX-a, Bezos i njegov menadžment tim sveli su na minimum konkurenciju za ugovore o lansiranju i verovatno obavezali Amazon da potroši stotine miliona dolara više nego što bi inače morao,” navodi se u tužbi.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top