Analitičar: OneWeb modificira veličinu orbitalne flote

analiticar:-oneweb-modificira-velicinu-orbitalne-flote

Analitičari kompanije Quilty Space izveštavaju da će OneWeb-ova Gen-1 mreža biti nešto manja nego što se prvobitno očekivalo. Na Twitteru je potvrđeno da će posljednje lansiranje kompanije, misija Falcon 9 u maju/junu, nositi samo 16 OneWeb satelita.

To znači da će konačni broj satelita Gen-1 biti 634, ili 14 manje od prvobitnog plana 648. Blago smanjenje ne bi trebalo da utiče na uslugu, jer je OneWeb postigao globalnu pokrivenost sa 588 satelita i od tada lansira rezervne delove.

Kako se OneWeb približava završetku svoje konstelacije i spajanju sa Eutelsat-om, troškovi zemaljskih terminala prete da ometaju njegovu konkurentnost na tržištu gde vertikalno integrisani konkurenti imaju jeftinija rešenja. OneWeb je to morao znati 2021. godine kada je potpisao ugovor sa kompanijom Intellian u vrednosti od 73 miliona dolara za razvoj malih, pristupačnih korisničkih terminala Electronically Scanned Array (ESA), koji su pokazali dokaz o životu u martu na Satellite 2023. Bez spominjanja cijena, možemo samo pretpostaviti da troškovi OneWeb terminala padaju negdje između 400 USD Amazon Kuipera. [devices] i terminale do 10.000 dolara koje je do sada koristio za pokretanje svog puta ka globalnoj povezanosti.

Quilty, u svom najnovijem izvještaju ‘Megaconstellations’ također pokriva vijesti iz Starlinka i da će Norwegian Cruise Line testirati širokopojasni servis Elona Muska. Quilty kaže da je industrija krstarenja dugo bila ljubičasti jednorog za svijet satcoma – tehnički složen i visoko vrijedan širokopojasni krajnji korisnik koji zahtijeva napore sazviježđa po mjeri. “To je bilo sve do FCC zelenog osvjetljenja Starlinka u junu 2022. godine da ošamari svog Dishy McFlatfacea na sve što se kreće. Norveška linija za krstarenje (NCL) pridružuje se većini glavnih linija za krstarenje u izvođenju planova za pomorsku službu Starlink. NCL će testirati uslugu na svom brodu za krstarenje pre nego što ga instalira na još sedam brodova u svojoj floti do kraja godine.

U međuvremenu, Starlinkov sistem koji služi ukrajinskim vojnim i vladinim službama je napadnut od strane Rusije. “Poverljivi izveštaj američke obaveštajne službe pokazuje da je ruska težnja da poremeti pristup ukrajinskim snagama internetu naprednija nego što se ranije mislilo. Čini se da Moskva pojačava napore da blokira satelitske signale eksperimentišući sa Tobolovim elektronskim ratovanjem, prvobitno dizajniranim da zaštiti ruske satelite od napada. Tobol cilja satelite direktno ometanjem ili mešanjem neovlašćenih signala sa originalnim emitovanjem, što iskrivljuje podatke koje sateliti primaju. Tehnologija bi mogla da se koristi ofanzivno, tvrdi istraživač Bart Hendriks koji proučava ruske mogućnosti elektronskog ratovanja.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top