skip to Main Content
Arapski TV satelit “BADR 6” ugašen
Anomalija:-propali-arapski-tv-satelit-“badr-6”

Zbog anomalije, telekomunikacijski satelit BADR 6 koji je locirao arapski satelitski operater Arabsat preko orbitalne pozicije 26° istočno potpuno je ugašen od večernjih sati 6. februara, kako je urednički tim INFOSAT-a saznao iz insajderskih krugova.

Satelit se koristi za pokrivanje televizijskih, radio i komunikacijskih usluga od Maroka do Perzijskog zaljeva i velikih dijelova podsaharske Afrike, takozvane MENA regije.

Satelit je lansiran u orbitu u julu 2008. godine raketom Ariane 5 iz svemirskog centra ELA Gvajana. Satelit, opremljen sa 24 Ku-band i 20 C-band, u funkciji je već dobrih 14,5 godina. U to vrijeme, njegov životni vijek je bio oko 15 godina. Prema Lyngsat-u, samo 13 Ku-band i dva C-band transpondera trenutno su aktivno korišteni za prijenos TV i radio stanica.

Razlozi neuspjeha još uvijek nisu jasni. Prema izveštajima insajdera, svi predajnici su u utorak uveče prebačeni na satelite BADR 5. Satelit BADR 5 je također kopozicioniran na orbitalnoj poziciji 26° istočno. Orbiter je opremljen sa 46 aktivnih KU-band zraka i 4 K-band snopa. KU-Band grede su delimično kontrolisane, tako da se mogu uskladiti i sa MENA regionom. Također se koristi za pružanje TV i radio usluga, kao i širokopojasne internet veze za arapski svijet.

143

Vezani članci

nilesat-objavio-dividendu

Nilesat objavio dividendu

Satelitski operater Nilesat sa sjedištem u Kairu objavio je isplatu novčane dividende u iznosu od 0,45 dolara po dionici. Isplata...

Back To Top
Search