Arcom objašnjava Eutelsatovu odluku

arcom-objasnjava-eutelsatovu-odluku

Ukrajinsko regulatorno nacionalno vijeće primilo je pismo francuskog kolege Arcoma u kojem ga obavještava o odluci da pošalje Eutelsatu obavijest da prestane emitirati ruske kanale Rossiya 1, Pervyi Kanal i NTV.

U pismu, Arcom napominje da je njegova odluka zasnovana na činjenici da su ova tri kanala emitovana na ukrajinskim teritorijama koje je anektirala Rusija i da je Ukrajina, kao i Francuska, potpisnica Evropske konvencije o prekograničnoj televiziji.

Analizirajući izlaz tri kanala, Arcom je zaključio da njihove emisije o sukobu u Ukrajini sadrže ponovljene pozive na mržnju i nasilje, kao i brojna kršenja principa istinitosti u pružanju informacija.

Arcom je pregledao emitovanje tri ruska TV kanala emitovana u februaru, aprilu, maju, julu i septembru 2022. godine. Tokom istrage proučavani su aspekti obaveza da se ne podstiče mržnja i nasilje, kao i istinitost informacija. U programima na TV kanalima Rossiya 1, Pervyi Kanal i NTV ukrajinsko stanovništvo se u više navrata predstavlja kao pristalica nacističke ideologije Trećeg rajha i, prema tome, predstavlja ekstremnu opasnost. Ukrajinski jezik je takođe predstavljen kao pun mržnje i opasan. Široko je rasprostranjeno mišljenje da je upotreba nasilja nad Ukrajincima legitimna i da je treba pojačati.

Prema francuskom medijskom regulatoru, izrazi koji se koriste u programima stvaraju posebno uznemirujuću i prijeteću sliku ukrajinskog stanovništva u cjelini, što može podstaći mržnju i nasilje nad njom na nacionalnoj osnovi. Arcom napominje da ove sekvence, po pravilu, legitimiziraju upotrebu nasilja nad ukrajinskim stanovništvom i, prema tome, mogu podstaći nasilje nad ukrajinskim stanovništvom na nacionalnoj osnovi.

Regulator za medije utvrdio je da emitovanje svih relevantnih sekvenci predstavlja kršenje člana 15 zakona od 30. septembra 1986. godine i prvog stava člana 7 Evropske konvencije o prekograničnoj televiziji od 5. maja 1989. godine. Ovo kršenje je još ozbiljnije jer se dešava u kontekstu vojne invazije Ruske Federacije na Ukrajinu, koja je počela 24. februara 2022. godine.

Arcom je također došao do zaključka da su se tokom izvještavanja o događajima rata u Ukrajini na ruskim kanalima širile izjave i procjene događaja koji nisu odgovarali stvarnosti. “Ponovljena distribucija lažnih informacija, dekontekstualizovanih, pristrasnih i nezasnovanih na bilo kom pouzdanom izvoru informacija, u uslovima rata, odražava posebno ozbiljno kršenje obaveze da se osigura istinitost informacija,” navodi se u odluci francuskog regulatora za medije.

Širenje takvih informacija predstavlja povredu člana 3-1 zakona od 30. septembra 1986. godine i trećeg stava člana 7 Konvencije od 5. maja 1989. godine. Stoga je Arcom utvrdio da emitovanje televizijskih servisa Rossiya 1, Pervyi Kanal i NTV od strane Eutelsata ozbiljno krši članove 3-1 i 15 zakona od 30. septembra 1986. godine i stavove 1 i 3 člana 7 Konvencije od 5. maja 1989. godine, a za ovo preduzeće mora biti upućeno zvanično obaveštenje da prestane sa emitovanjem njihovih usluga.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top