Ariane 6 odgođena za sredinu 2024. godine

0
ariane-6-odgodjena-za-sredinu-2024.-godine
Ariane 6 odgođena za sredinu 2024. godine

Već dugo odlagano lansiranje rakete Ariane 6 biće dodatno odloženo. Evropska svemirska agencija (ESA) saopštila je da prvi let nije moguć do sredine 2024. godine. Kašnjenje će verovatno pomeriti prvo komercijalno lansiranje rakete krajem 2024. godine. Originalni raspored je zahtevao prvi let za Ariane 6 2020. godine.

Danas [September 5th] Očekuje se da će se probna opekotina džinovskog motora Vulcain ponovo dogoditi nakon što je u julu i avgustu pretrpela nepotpune testove.Generalni direktor ESA Josef Aschbacher rekao je na brifingu da bi ovo testiranje i daljnje testiranje motora rakete trebalo da omogući agenciji da postavi cilj za prvo lansiranje. “Tada ćemo biti u poziciji da definišemo period lansiranja za Ariane 6, koji ćemo vam objaviti nakon što se sprovede ova serija testova.”

Panel eksperata na brifingu dodao je da će verovatno doći do šestomesečnog odlaganja nakon debitantskog probnog leta pre nego što se komercijalno lansiranje održi.

Aschbacher je dodao: “Na dobrom smo putu. Stabilizovali smo raspored. Testovi izgledaju stvarno dobro. Mislim da su šanse, ako sve bude išlo savršeno, prilično dobre da nije kasno u narednoj godini, ali pred nama je još mnogo nepoznanica.”

Ali kašnjenja su velika sramota za ESA i njene građevinske partnere. Dalja kašnjenja znače i veće troškove za proizvodne timove. Početni budžet od četiri milijarde evra (4,3 milijarde dolara) i dalje je “obuzdan” rekao je Toni Tolker-Nilsen, direktor ESA-inog svemirskog saobraćaja, i još nije prekoračen, ali je ArianeGroup priznala da je bilo “veoma značajnih troškova” koji su nastali.

Kašnjenje bi takođe moglo da utiče na porudžbine za raketu, a to uključuje veliku narudžbu od 18 lansiranja od Amazona Džefa Bezosa za nošenje njegovih širokopojasnih satelita Projekat Kuiper u orbitu.

Izvršni direktor ArianeGroup Martin Sion rekao je tokom brifinga da je 15 vozila Ariane 6 već u proizvodnji.

Sion je na brifingu rekao da Arianespace ima 28 čvrstih narudžbi za raketu i da njeni izvođači mogu proizvoditi 9-10 vozila godišnje.