Ariane 6 u Francuskoj Gvajani

ariane-6-u-francuskoj-gvajani

Centralno jezgro džinovske rakete Ariane 6 Evropske svemirske agencije (ESA) stiglo je u Francusku Gvajanu, isporučenu iz Francuske ESA-inim specijalizovanim brodom Canopée.

Ariane 6 je stigla u luku Pariacabo u Kourouu, Francuska Gvajana – dom evropske svemirske luke – i spremna je za sklapanje u svemirskoj luci Kourou.

Svi elementi koji čine raketu proizvode se u kontinentalnoj Evropi, a zatim transportuju ovim novim brodom, Canopée (krošnje na francuskom). To je prvi prilagođeni transporter koji koristi jedra, smanjuje emisije i štedi gorivo do 30 odsto, a na ovom putovanju putovao je 10 dana pokrivajući preko 7.000 km od Le Havrea u Francuskoj.

Hibridno-pogonska posuda duga je 121m i ima 37m visoka jedra. Canopée neprekidno putuje između Francuske i Francuske Gvajane kako bi utovario svaku fazu Ariane 6 i druge dijelove i poslao ih preko Atlantskog okeana u evropsku svemirsku luku.

Na ovom putovanju, Canopée donosi centralno jezgro za prvi let Ariane 6. Nakon što je pokupio gornju pozornicu iz Bremena u Njemačkoj, Canopée je prešao u Le Havre, Francuska, kako bi utovario glavnu pozornicu Ariane 6. Glavna pozornica izgrađena je u Les Mureauxu, Francuska, u skupštinskoj dvorani ArianeGroup.

Teretni brod nove generacije dizajniran je za ArianeGroup kako bi zadovoljio složene zahtjeve transporta Ariane 6 – faze i motori Ariane 6 su visokotehnološka oprema koja zahtijeva delikatnu njegu tokom transporta.

Canopéeova struktura dizajnirana je za nošenje velikih, krhkih opterećenja, kao i za navigaciju plitkom rijekom Kourou do luke Pariacabo. Odavde se razne komponente Ariane 6 iskrcavaju i transportuju drumom do nove zgrade za montažu lansirnih vozila Ariane 6 udaljene samo nekoliko kilometara.

Kada bude uspravno, dva bustera će biti dodata za prvi probni let Ariane 6 (već su u Francuskoj Gvajani). Na kraju, gornja kompozitna obloga – nosecone koja se vertikalno dijeli na dva – i nosivost će biti pričvršćena na lansirnu rampu.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top