Arianespace gubitak: Naređena nezavisna istraga

0

Gubitak vrijedne rakete Vega-C i dva Airbusova satelita (u vrijednosti od oko milion eura) rezultirao je time da je Arianespace naredio nezavisnu istražnu komisiju.

U saopštenju Arianespace-a navodi se da su oni i Evropska svemirska agencija (ESA) odmah odlučili da imenuju nezavisnu istražnu komisiju.Ova komisija ima zadatak da analizira razloge neuspeha i definiše mere koje ispunjavaju sve neophodne uslove bezbednosti i pouzdanosti kako bi se omogućio nastavak letova kompanije Vega C. Sastavljena od nezavisnih stručnjaka, Komisija će sarađivati sa italijanskim Avio SpA, glavnim izvođačem lansirnog sistema Vega C,” navodi se u saopštenju.

Dosad poznati detalji su da su Vegino polijetanje, misija i razdvajanje prve faze bili nominalni. Nakon nominalnog paljenja motora druge faze (Zefiro oko 144 sekundi nakon polijetanja, uočeno je smanjenje pritiska što je dovelo do preranog završetka misije.

“Po standardnoj proceduri, nalog za uništavanje lansera dao je CNES, organ za bezbednost lansiranja; Nije bilo štete na licima ili imovini”, rekla je Arianespace.

Istražnom komisijom kopredsedavaju generalni inspektor ESA i glavni tehnički direktor Arianespace-a. Više informacija biće objavljeno čim Komisija napreduje u svojim istragama.

Industrija će tražiti brz rezultat, i posljedične smjernice, od strane istražne komisije. Gubitak i neizbježna obustava budućih planiranih lansiranja Vege značit će stvarne pritiske na evropske planove za lansiranje satelita.

Klijenti koji čekaju lansiranje Vege uključuju korejsku letjelicu Kompsat-7 i tajlandski Theos-2.