Arianespace test 3. oktobra

0
arianespace-test-3.-oktobra
Arianespace test 3. oktobra

Evropska svemirska agencija (ESA) saopštila je da je probno ispaljivanje moćnog motora Ariane 6 u septembru prošlo dobro. Međutim, direktor ESA-e Josef Aschbacher kaže da je agencija otkazala planirani test u oktobru zbog “anomalije”.

“Ažuriranje radne grupe Ariane 6: sjajni podaci i rezultati testova iz vruće vatre u septembru za #Ariane6 kako u Francuskoj Gvajani tako i u Njemačkoj. Međutim, otkrivena je anomalija u hidraulici vektora kontrole potiska prilikom pripreme za sljedeći test, a dugotrajni test vrućeg gađanja više se neće održati 3. oktobra dok timovi istražuju uzroke. Vratit ćemo vam se s više ažuriranja kada budu dostupne”, rekao je Aschbacher.ESA kaže da je probno gađanje 1. rujna pokazalo “odlične rezultate”. Test faze uključivao je više od 11 minuta (680 sekundi) rada Vincijevog motora koji se može ponovo zapaliti u dva pojačanja, uključujući dva pojačanja pomoćne pogonske jedinice (APU) paralelno sa radom Vincijevog motora. Analiza je pokazala vrlo dobar rad dva motora istovremeno – što igra suštinsku ulogu u svestranosti i sposobnosti ponovnog pokretanja gornje faze Ariane 6.”

Testovi koji su održani 5. septembra u Francuskoj Gvajani (“potpuna proba mokre haljine”) uspješno su završeni.

Motor Vulcain 2.1 je upaljen i ispaljen na četiri sekunde pre nego što ga je ugasio ugrađeni softver kao što je planirano. Ovaj test je omogućio da se potvrdi niz provjera provedenih prije paljenja čvrstog bustera i polijetanja Ariane 6. Ovaj test je bio velika prekretnica u kombinovanoj kampanji testiranja. Doprinosi kvalifikaciji operacija lansirne sekvence i paljenju motora na lansirnoj rampi, kao i kvalifikaciji lansera lanser. Test je pokazao odličnu zrelost operativne organizacije i sredstava”, navodi ESA.

Planirana su dalja testiranja rakete u Francuskoj Gvajani, kao i vruće probno ispaljivanje motora rakete na Lampoldshausenu u Njemačkoj. Ali ne i test 3. oktobra dok se anomalija ne ispravi.