Arijana 6 je objasnila; Zabrinutost ostaje

arijana-6-je-objasnila;-zabrinutost-ostaje

Arianespace je dao detaljan raspored za predstavljanje nove Ariane 6 verzije. Konačna raketa Ariane 5 biće lansirana 4. jula.

Ariane 6 već jako kasni i prvobitni cilj je bio da raketa neprimjetno preuzme lansirne misije od Ariane 5. Iako su menadžeri naglasili da još uvek nema većih razvojnih problema, verovatno je da se inauguralni let nove rakete neće dogoditi do prve polovine 2024. godine. Montaža lansirnih vozila na lansirnoj rampi Kourou (Francuska Gvajana) planirana je za novembar ove godine. Nakon toga slijedi probni let.

Arianespace je u sretnoj poziciji da ima 28 lansiranja unaprijed rezervisano, od čega je ugovor o lansiranju od 18 lansiranja iz Amazonovog projekta Kuiper broadband constellation ključan.

Međutim, upravo je ovaj ugovor izazvao zabrinjavajuće komentare. Na primer, industrijski konsultant Tim Farrar (iz TMF Associates) izražava sumnju da će do 2026. godine Arianespace ostvariti svoj cilj od 1.600 satelita u orbiti za Kuiper.

Arianespace kaže da bi do 2025. godine mogao letjeti sa devet do 10 lansiranja godišnje (zahvaljujući svojoj varijanti ‘Blok-2’) i posebno imajući na umu zahtjeve projekta Kuiper. No, čelnici Arianespacea priznaju da bi mete 9-10 mogle skliznuti na 2026. ili 2027/28. “najkasnije”.

Pored prihvatanja kašnjenja, sve je jasnije i da će opšti cilj Arianespace-a da smanji troškove izgradnje i lansiranja ovih novih verzija za 50 odsto. U najboljem slučaju – prema Evropskoj svemirskoj agenciji – Arianespace će postići smanjenje troškova izgradnje i lansiranja za 40 posto.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top