ARTE, ONE, Tagesschau24 i Phoenix od 15. studenog isključivo u HD-u putem satelita

arte,-one,-tagesschau24-i-phoenix-od-15.-studenog-iskljucivo-u-hd-u-putem-satelita

To . Novembra ARD će prekinuti distribuciju programa ONE i tagesschau kao i programa phoenix i ARTE organizovanog zajedno sa ZDF-om istovremeno u SD kvaliteti putem satelita Astra

,2° istočno.

Od sredine novembra gledaoci će moći da primaju ove televizijske programe isključivo u HD kvalitetu – čak i za korisnike kablovske, to obično znači prelazak na HD prijem.

Pogođena satelitska TV domaćinstva sada moraju obratiti pažnju na ovo

Gledaoci koji koriste programe ONE, tagesschau, phoenix i ARTE do sada u SD-u, odnosno u standardnom kvalitetu, trebali bi koristiti programe ONE, tagesschau

, sve do . Novembar do HD-a. HD programi su obično već navedeni na listi programa i mogu se odabrati direktno ovdje – obično nije potrebno pretraživanje kanala. Preduslov za prijem programa u HD-u je odgovarajući prijemnik ili odgovarajući TV set (HD-kompatibilan i standardni DVB-S2).

HD programi se mogu naći preko sljedećih tehničkih parametara:

  ONE HD i tagesschau

HD Frekvencija:

, GHz (transponder

); Polarizacija: horizontalna; Modulacija: DVB-S2 8-PSK; Stopa simbola (MSymb/s):

,0; FEC: 2/3

 • phoenix HD Frequency:

  , Polarizacija: horizontalna; Modulacija: DVB-S2 8-PSK; Stopa simbola (MSymb/s):

 • ,0; FEC: 2/3

 • ARTE HD Frequency:

  ,

  GHz (transponder

  ); Polarizacija: horizontalna; Modulacija: DVB-S2 8-PSK; Stopa simbola (MSymb/s):

 • ,0; FEC: 2/3

  Od sredine septembra gledaoci su obavešteni o prelasku na frekvencije prenosa za HD prijem i predstojećem SD isključivanju putem traka za trčanje, tekstualnih ploča i audio najava u pogođenim programima. U periodu od kraja oktobra do i uključujući Pored toga, TV reklame će biti prikazane u novembru, obaveštavajući gledaoce o neophodnom prelasku na HD.

  Od . 11. u 4. sati umjesto trenutnih programskih informativnih ploča aktiviraju se, koje ukazuju na isključenje SD-a, pogledajte primjer na stanici tagesschau ; Grafika: (c) ARD Od . Gledaoci će pronaći sve relevantne informacije na kraju SD prenosa upakovane na informativne table sa zvukom na četiri isključena SD kanala – oni se reprodukuju kao petlja i tako su trajno vidljivi.

  Važna napomena za domaćinstva sa kablovskim prijemom: Odgovarajući mrežni operater je odgovoran za prosleđivanje u kablovskoj mreži. Očekuje se da će SD distribucija ONE, tagesschau

  , phoenixa i ARTE-a također biti prekinuta u kablovskim mrežama kao rezultat gašenja satelita. Vodafone već ima ARTE SD . Marta u svojim kablovskim mrežama.

  ONE, tagesschau

  , phoenix i ARTE su dugo bili dostupni gledaocima u HD kvaliteti slike visoke rezolucije putem satelitskog prijema. Osim emitiranja u HD-u, ovi televizijski programi se i dalje emitiraju paralelno u SD kvaliteti putem satelitskog transpondera . Sa zatvaranjem . Novembar

  završava simulcast operaciju i time SD distribuciju programa.

  Datum za isključivanje transpondera je određen.

  U međuvremenu, datum konačnog gašenja SD odašiljača na transponderu (Freq. 10. 744 H, SR

  , FEC 5/6): Isključivanje informativnih ploča i time konačno isključivanje signala na satelitskom transponderu odvija se na Decembra , kao što je ARD digitalna glasnogovornica potvrdila na zahtjev urednika INFOSAT-a.

  Dodatne informacije o prijemu satelitske televizije možete naći ovdje:

  www.ard-digital.de/satellithdtv

  DVB Portal

  We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

  View more
  Accept
  Scroll to Top