skip to Main Content
Astra 1P i 1Q: Novi sateliti Ku-pojasa za osiguranje TV pokrivenosti u zapadnoj Evropi

SES je naručio dva nova geostacionarna (GEO) Ku-band satelita za upotrebu na najvažnijoj orbitalnoj poziciji u zapadnoj Evropi. Sateliti garantuju korisnicima SES-a iz video segmenta da će se njihovi programi emitovati na duži rok, a takođe otvaraju novi potencijal za SES u regionu, posebno za data i internet usluge. Astru 1P i Astru 1Q gradi Thales Alenia Space, zajedničko ulaganje između Thalesa (67 posto) i Leonarda (33 posto). Lansiranje je planirano za 2024.

ASTRA 1P , klasični satelit širokog snopa, omogućiće dobavljačima sadržaja i privatnim i javnim emiterima u Nemačkoj, Francuskoj i Španiji da nastave da emituju svoje satelitske TV kanale u najvišem kvalitetu slike, bezbedno i ekonomično.

ASTRA 1Q je satelit „sledeće generacije“ koji radi i sa „širokim snopovima“ i „spot snopovima“ sa visokim brzinama prenosa podataka. Kao i Astra 1P, koristit će se za prijenos TV programa. Astra 1Q se također može koristiti u različitim orbitama i orbitalnim pozicijama. Na ovaj način, SES želi još fleksibilnije zadovoljiti dinamičke zahtjeve svojih korisnika video i podataka u budućnosti. Šta to znači za TV pokrivenost ostaje da se vidi.

Sa satelitima koji se trenutno koriste na Astri 19,2 stepeni istočno, SES snabdijeva 118 miliona domaćinstava. To odgovara 43 posto svih evropskih televizijskih domaćinstava. Konkretno, sateliti Astra opslužuju većinu satelitskih domaćinstava u Njemačkoj, Francuskoj i Španiji. Broj domaćinstava koja primaju HD sadržaj putem ovih satelita porastao je za gotovo 30 posto posljednjih godina.

Nabavka dva satelita dio je postojećeg investicionog plana SES-a za period 2021-2025. SES je lider u satelitskom TV emitovanju u Evropi.

digitalfernsehen-de

58

Vezani članci

Back To Top
Search