Banka: “Eutelsat negativan, SES pozitivan”

0
banka:-“eutelsat-negativan,-ses-pozitivan”
Banka: “Eutelsat negativan, SES pozitivan”

Investiciona banka BNP/Paribas nastavila je pokrivanje Eutelsata i iskoristila ovaj potez da pažljivo pogleda dva evropska satelitska giganta Eutelsat i SES.

Izveštaj nije preterano pozitivan. Favorizuje SES sa ponovljenom “pozitivnom” preporukom, ali se njegov stav o Eutelsatu ponavlja kao “negativan.” Banka takođe upozorava da je satelit “strukturno ugrožena industrija” kojoj ne pomažu pritisci na njihove video divizije.“Nakon perioda ograničenja, nastavljamo sa pokrivanjem Eutelsata at Underperform sa ciljanom cenom od 4 evra, jer smatramo da trenutni profil nagrade za rizik nije atraktivan. Ostajemo bolji na SES-u s obzirom na njegov jači bilans, bolji video prihod i trendove novčanih tokova i opipljivije dokaze o hvatanju tržišnog udjela u Networksu”, kaže analitičar banke Sami Kassab.

“Mislimo da SES ima kapacitet bilansa stanja i postavljen satelit (mPower 5&6 lansiran 12. novembra) za odbranu svog >9% procijenjenog prinosa dividende. U strukturno osporavanom satelitskom prostoru, SES vidimo kao investiciju visokog rizika, ali njegove trenutno atraktivnije osnove i popust od 25 odsto na Eutelsat na EV/EBITDA 2024e čine ga našom relativnom omiljenom igrom.

Što se tiče SES-ove akcije Target Price, banka je svrstava na 10 evra (a time i sa 92% prednosti na osnovu njihovog trenutnog trgovanja od oko 5,20 evra). Međutim, Kassab također podsjeća klijente da satelitske zalihe ostaju “nestabilne”.

U izveštaju se navodi da se za SES njegova ukupna potrošnja video kapaciteta “stabilizovala” poslednjih meseci, a banka kaže da očekuje povoljnije trendove prihoda u kompaniji SES od Eutelsata u narednih 12 meseci. Banka očekuje da će prihodi od videa u kompaniji SES ove godine pasti za četiri odsto i da će za Eutelsat pasti za sedam odsto.