Bayanat, Yahsat, ICEYE proširuje SAR satelitsku flotu

0
bayanat,-yahsat,-iceye-prosiruje-sar-satelitsku-flotu
Bayanat, Yahsat, ICEYE proširuje SAR satelitsku flotu

Bayanat, dobavljač geoprostornih rješenja zasnovanih na vještačkoj inteligenciji, i Al Yah Satellite Communications (Yahsat), vodeći dobavljač satelitskih rješenja Ujedinjenih Arapskih Emirata, najavili su proširenje svog svemirskog programa za osmatranje Zemlje (EO) sa pet na sedam satelita sa pet na sedam radara sa sintetičkim otvorom blende (SAR).

Širenje sazviježđa – sa tehnologijom i ekspertizom koju pruža programski partner ICEYE, specijalista za razvoj satelita SAR-a – znači da će orbitirajući sateliti češće posjećivati Bliski istok, omogućavajući Bayanatu i Yahsatu da isporuče gotovo u realnom vremenu, HD slike uvjeta na terenu širom Bliskog istoka dok izvršavaju svoj plan da služe domaćim i međunarodnim kupcima sa naprednom geoprostornom inteligencijom.Koristeći radarske signale, a ne svjetlost, satelitski snimci SAR-a pružaju uporno praćenje specifičnih lokacija na Zemljinoj površini – danju i noću, kroz oblake, i više puta dnevno – i omogućavaju vladinim i poslovnim kupcima da otkriju detaljne promjene na terenu. Tipične aplikacije uključuju identifikaciju izlivanja ulja; praćenje pomorskih aktivnosti, na primjer, ilegalni ribolov ili zadiranje u teritorijalna područja; i aktivnosti nadzora u lukama. Ove mogućnosti su primjenjive na organizacije iz širokog spektra sektora – osiguranje, nacionalnu sigurnost i praćenje klimatskih promjena, između ostalih.

Hasan Al Hosani, generalni direktor Bayanata, rekao je: “Odluka o proširenju satelitske flote SAR-a je još jedna prekretnica i za Bayanat i za UAE dok postavljamo temelje nove svemirske ekonomije. Razvoj naše tehnološke snage dok gradimo domaću satelitsku industriju SAR-a pomoći će da diverzifikujemo našu ekonomiju, stvorimo visokotehnološka radna mesta i ojačamo našu stratešku nezavisnost.”

Ali Al Hashemi, izvršni direktor Yahsat-a, rekao je: “Kao pionir svemirskog sektora u UAE, ponosni smo na našu ulogu u ovom partnerstvu dok proširujemo nacionalne kapacitete, jačamo liderstvo UAE u svemirskom sektoru širom MENA regiona i aktivno doprinosimo implementaciji svemirske strategije UAE. Yahsat ima poslovne i vladine klijente širom sveta podržane našom satelitskom komunikacionom infrastrukturom svetske klase koja pokriva 80% svetske populacije. Ponovo potvrđujući naše bogato iskustvo, današnja najava dodatno ubrzava ovaj program dok razvijamo satelitsko snimanje i mogućnosti posmatranja Zemlje.”

U sklopu svemirskog programa koji je najavljen u maju, Yahsat i Bayanat potvrdili su ‘Go live’ vlastite satelitske radarske usluge snimanja – prvi korak u pružanju komercijalnih usluga spremnih za kupce koristeći ICEYE-ovu flotu. U svetlu brzine i agilnosti novog svemirskog sektora, ova radarska usluga snimanja je u potpunosti operativna samo nekoliko meseci nakon što je program najavljen. Sa sjedištem u Helsinkiju, ICEYE je rasporedio 31 SAR satelit od 2018. godine, a njegova tehnologija svojim partnerima pruža domet i kontrolu površinskog snimanja — od rezolucije tla od 50 centimetara do ekspanzivnog pogleda do udaljenosti do 50.000 kvadratnih kilometara.

Jamil Kawar, potpredsjednik misija ICEYE-a za Bliski istok i sjevernu Afriku, dodao je: “S namjenskim pristupom postojećoj floti ICEYE-a i tekućom proizvodnjom Bayanata i Yahsatove vlastite SAR satelitske konstelacije, proširenje naše saradnje je još jedan korak naprijed u UAE-ovim svemirskim sposobnostima koje se brzo razvijaju. Naše duboko, sveobuhvatno partnerstvo prevazilazi hardver i predstavlja našu posvećenost podršci Bayanat-u, Yahsat-u i širem UAE-u da postanu proizvođači svemirske tehnologije.”