skip to Main Content
BBC objavio kraj emitovanja SD-a na satelitu
Bbc-objavio-kraj-emitovanja-sd-a-na-satelitu

BBC će sledeće godine prestati da emituje svoje kanale u tradicionalnom standardnom digitalnom formatu (SD). Sa izuzetkom parlamentarnog kanala i BBC Alba, BBC već emituje sve kanale u HD kvaliteti.

Gledaoci sa Freesat HD ili Sky HD, Sky+HD ili Sky Q prijemnikom bi dobili automatsku nadogradnju kada je BBC One HD kanal u potpunosti regionalizovan, a BBC Alba i Parliament emituju u HD-u, prenosi RX:TV na svojoj web stranici.

Slično Njemačkoj, gledaoci ionako koriste opremu za prijem sposobnu za HD

Britanski gledaoci će ionako vjerovatno biti opremljeni HD-sposobnim prijemnicima, slično Njemačkoj. Zato što prema najnovijem Astra TV monitoru 2021 samo 1. milion satelitskih domaćinstava u Nemačkoj dobija isključivo TV u SD kvalitetu. Iako su javni emiteri 15706 isključili SD signale četiri kanala prije nekoliko dana , emitirali su kompletne TV kanale za preostalih 1.24 miliona satelitskih domaćinstava pored HD distribucije u simulcast modu u SD kvaliteti, osim ARTE, One, tagesschau 23, Phoenix i ARD alfa. Kada je planirano gašenje dodatnih ARD / ZDF programa, u međuvremenu je potpuno otvoreno. U međuvremenu, čini se da BBC želi da ugasi sve kanale u SD kvalitetu do kraja 2023.

Isključivanje će se odvijati u dvije faze

Na početku 2023 BBC One više neće emitovati regionalne vijesti u SD-u na Sky i Freesatu. To će biti učinjeno u saradnji sa pokretanjem potpuno regionalizovanog BBC One HD programa u svim oblastima.

BBC Two SD u Sjevernoj Irskoj i Walesu bit će zamijenjen glavnom varijantom, koja već služi Engleskoj i Škotskoj.

Na kraju 2023 svi BBC TV kanali će biti isključeni u SD kvalitetu na Sky Satellite i Freesat. Gledaoci koji koriste starije čiste SD prijemnike moraju dobiti satelitski prijemnik sposoban za HDTV kako bi nastavili primati kanale.

BBC još nije javno potvrdio prestanak distribucije SD-a, iako se očekuje da će kampanja javnog informisanja početi u roku od nekoliko dana, prenosi online servis Clean Feed.

Očekuje se da će BBC u narednim danima pokrenuti kampanju javnog informisanja kako bi gledaoci bili svesni predstojećih promena i njihovog uticaja. Pored toga, web stranica sa dodatnim informacijama za gledaoce će ići online, konačno je rečeno na RX-TV-u.

101

Vezani članci

turksat-jaca-veze-sa-afrikom

Türksat jača veze sa Afrikom

Türksat je potpisao memorandum o saradnji sa Crystal TV-om, koji emituje sa svog satelita Türksat 4A u Gani. U saopštenju...

uspjesno-lansiran-satelit-arabsat-badr-8

Uspješno lansiran satelit Arabsat Badr-8

Arabsat Badr-8 uspješno lansiran: s Airbusovim inovativnim optičkim komunikacijskim korisnim opterećenjem TELEO TOULOUSE — The Airbusov satelit Arabsat Badr-8 Lansiran...

Back To Top
Search