BBC objavio kraj emitovanja SD-a na satelitu

bbc-objavio-kraj-emitovanja-sd-a-na-satelitu

BBC će sledeće godine prestati da emituje svoje kanale u tradicionalnom standardnom digitalnom formatu (SD). Sa izuzetkom parlamentarnog kanala i BBC Alba, BBC već emituje sve kanale u HD kvaliteti.

Gledaoci sa Freesat HD ili Sky HD, Sky+HD ili Sky Q prijemnikom bi dobili automatsku nadogradnju kada je BBC One HD kanal u potpunosti regionalizovan, a BBC Alba i Parliament emituju u HD-u, prenosi RX:TV na svojoj web stranici.

Slično Njemačkoj, gledaoci ionako koriste opremu za prijem sposobnu za HD

Britanski gledaoci će ionako vjerovatno biti opremljeni HD-sposobnim prijemnicima, slično Njemačkoj. Zato što prema najnovijem Astra TV monitoru 2021 samo 1. milion satelitskih domaćinstava u Nemačkoj dobija isključivo TV u SD kvalitetu. Iako su javni emiteri 15706 isključili SD signale četiri kanala prije nekoliko dana , emitirali su kompletne TV kanale za preostalih 1.24 miliona satelitskih domaćinstava pored HD distribucije u simulcast modu u SD kvaliteti, osim ARTE, One, tagesschau 23, Phoenix i ARD alfa. Kada je planirano gašenje dodatnih ARD / ZDF programa, u međuvremenu je potpuno otvoreno. U međuvremenu, čini se da BBC želi da ugasi sve kanale u SD kvalitetu do kraja 2023.

Isključivanje će se odvijati u dvije faze

Na početku 2023 BBC One više neće emitovati regionalne vijesti u SD-u na Sky i Freesatu. To će biti učinjeno u saradnji sa pokretanjem potpuno regionalizovanog BBC One HD programa u svim oblastima.

BBC Two SD u Sjevernoj Irskoj i Walesu bit će zamijenjen glavnom varijantom, koja već služi Engleskoj i Škotskoj.

Na kraju 2023 svi BBC TV kanali će biti isključeni u SD kvalitetu na Sky Satellite i Freesat. Gledaoci koji koriste starije čiste SD prijemnike moraju dobiti satelitski prijemnik sposoban za HDTV kako bi nastavili primati kanale.

BBC još nije javno potvrdio prestanak distribucije SD-a, iako se očekuje da će kampanja javnog informisanja početi u roku od nekoliko dana, prenosi online servis Clean Feed.

Očekuje se da će BBC u narednim danima pokrenuti kampanju javnog informisanja kako bi gledaoci bili svesni predstojećih promena i njihovog uticaja. Pored toga, web stranica sa dodatnim informacijama za gledaoce će ići online, konačno je rečeno na RX-TV-u.

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top