BBC uklanja SD kanale s Freesat liste

0

SD kopije BBC Three, BBC Four, BBC Scotland, BBC News, CBBC i CBeebies uklonjene su sa liste Freesat kanala.

Selidba se dogodila u utorak popodne. Stariji Freesat HD prijemnici, koji se ažuriraju preko noći, izbrisali će kanale rano u srijedu. Ovaj potez se dogodio dva mjeseca prije nego što je BBC potpuno zatvorio SD kanale na satelitu.Kao posljedica toga, gledaoci Freesata sada će na svojoj listi kanala vidjeti samo HD verzije ovih kanala. Ranije, ako ste imali Freesat HD ili 4K prijemnik, BBC je naveo SD kopije BBC Three, BBC Four i BBC Scotland iz 170-ih na Freesatu. BBC News SD pojavio se na kanalu 212, dok su CBBC i CBeebies SD bili na 607 i 608. BBC RB1 SD je sada skriveni kanal.

BBC-jeva praksa da navodi i SD i HD varijante kanala više se ne primjenjuje na BBC One i BBC Two HD, nakon promjena u HD uslugama ranije tokom godine. Većina komercijalnih emitera je u međuvremenu odlučila da ne simultano emitira u oba formata.

Promjena se ne odnosi na korisnike starijih Freesat kutija, gdje su SD kanali i dalje dostupni (na brojevima koji su različiti od gore navedenih). Međutim, oni će izgubiti pristup njima 8. januara 2024. godine .

Sky-ov vodič za satelitske kanale nastavlja da navodi i SD i HD verziju BBC-jevih kanala.

BBC je predložio uklanjanje SD kanala nakon što je prijavio vrlo slab odgovor na poruke na ekranu. BBC smatra da ima mnogo manje gledalaca koji se još uvijek oslanjaju na SD prijemnike nego što se ranije mislilo.

Freesat boxovi proizvedene u protekloj deceniji podržavaju HD standardno. Slično, Sky HD, Sky+HD i Sky Q će po defaultu prikazivati ​​BBC HD kanale na njihovim primarnim brojevima kanala. Gledaoci Sky-a trenutno traže SD verzije niže na listi kanala. Kao rezultat toga, mnogi gledaoci neće primijetiti kada su otišli.