Canal+ odbija da licitira za prava Ligue 1

Predsjednik Canal+ Maxime Saada obavijestio je Francusku fudbalsku ligu (LFP) da emiter neće učestvovati na tenderu za Ligue 1 TV prava.

U pismu predsjedniku LFP-a Vincentu Labruneu, a koje je vidjelo izdanje L’Équipe , on je optužio ligu da “nikada ne prestaje da kažnjava Canal+”. Također je rekao da je LFP favorizirao Amazon i da je njegov cilj bio ukloniti Canal+ iz procesa.

U odgovoru, LFP je rekao da „žali zbog odluke Canal+ grupe koju očigledno nikada nije želio. Canal+ i njegovi pretplatnici vole francuski fudbal, kao što nas podseća pismo gospodina Saade, a Liga i klubovi su oduvek smatrali Canal+ strateškim partnerom.

Dalje se kaže: „Tvrdnje ili insinuacije sadržane u ovom pismu su, štaviše, posebno ozbiljne.

“Tamo gdje je potrebno, ZPP precizira da su svi parametri poziva utvrđeni uz striktno poštovanje pravila kodeksa sporta i zakona o konkurenciji. Uslovi ovog poziva za podnošenje prijava osiguravaju maksimalnu transparentnost za sve kandidate u pogledu napretka i integriteta procesa, LFP nema nikakav oblik dogovora ni sa jednim akterom.

“Konačno, LFP žali zbog procesa javnog otkrivanja uslova ovog pisma, kako bi se naštetilo marketinškom procesu, kao i interesima LFP-a i klubova koji ga čine”.

LFP je ranije ovog mjeseca objavio poziv za podnošenje ponuda za prava domaće lige (Ligue 1 i 2) za 2024-2029.

Kako navodi L’Équipe , Vincent Labrune je rekao da se LFP drži poslovnog plana koji je izradio CVC, koji je ubacio 1,5 milijardi eura u francuski profesionalni fudbal u zamjenu za 13% udjela u komercijalnom ogranku lige. Ovo predviđa osiguravanje globalnih audiovizuelnih prihoda od oko 1 milijarde eura (po sezoni) za period 2024-2029.

Značajno je da će ovo biti prvi put da Canal+ nije licitirao za prava. Ligu 1 emituje od 1984.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top