Canal+ odbija da licitira za prava Ligue 1

0

Predsjednik Canal+ Maxime Saada obavijestio je Francusku fudbalsku ligu (LFP) da emiter neće učestvovati na tenderu za Ligue 1 TV prava.

U pismu predsjedniku LFP-a Vincentu Labruneu, a koje je vidjelo izdanje L’Équipe , on je optužio ligu da “nikada ne prestaje da kažnjava Canal+”. Također je rekao da je LFP favorizirao Amazon i da je njegov cilj bio ukloniti Canal+ iz procesa.U odgovoru, LFP je rekao da „žali zbog odluke Canal+ grupe koju očigledno nikada nije želio. Canal+ i njegovi pretplatnici vole francuski fudbal, kao što nas podseća pismo gospodina Saade, a Liga i klubovi su oduvek smatrali Canal+ strateškim partnerom.

Dalje se kaže: „Tvrdnje ili insinuacije sadržane u ovom pismu su, štaviše, posebno ozbiljne.

“Tamo gdje je potrebno, ZPP precizira da su svi parametri poziva utvrđeni uz striktno poštovanje pravila kodeksa sporta i zakona o konkurenciji. Uslovi ovog poziva za podnošenje prijava osiguravaju maksimalnu transparentnost za sve kandidate u pogledu napretka i integriteta procesa, LFP nema nikakav oblik dogovora ni sa jednim akterom.

“Konačno, LFP žali zbog procesa javnog otkrivanja uslova ovog pisma, kako bi se naštetilo marketinškom procesu, kao i interesima LFP-a i klubova koji ga čine”.

LFP je ranije ovog mjeseca objavio poziv za podnošenje ponuda za prava domaće lige (Ligue 1 i 2) za 2024-2029.

Kako navodi L’Équipe , Vincent Labrune je rekao da se LFP drži poslovnog plana koji je izradio CVC, koji je ubacio 1,5 milijardi eura u francuski profesionalni fudbal u zamjenu za 13% udjela u komercijalnom ogranku lige. Ovo predviđa osiguravanje globalnih audiovizuelnih prihoda od oko 1 milijarde eura (po sezoni) za period 2024-2029.

Značajno je da će ovo biti prvi put da Canal+ nije licitirao za prava. Ligu 1 emituje od 1984.