skip to Main Content
Članovi Evropskog parlamenta pozivaju na suspenziju ruskog kanala
Clanovi-evropskog-parlamenta-pozivaju-na-suspenziju-ruskog-kanala

Na inicijativu Nathalie Loiseau i Andrusa Ansipa, 12 Članovi Evropske Parlament je pisao visokom predstavniku Josepu Borrelu da zatraži obustavu emitovanja ruskih kanala od strane evropskih satelita.

U pismo su rekli: â,œU martu 2022, Vijeće je uvelo nekoliko restriktivnih mjera kao odgovor na Rusijuâ€&#44 vojna agresija na Ukrajinu. Među njima, EU je donijela odluku da obustavi aktivnosti emitovanja Sputnjika i RT/Russia Today u EU ili usmjerene na EU.

â&# 44;œ Ipak, uprkos sankcijama, satelitske kompanije Eutelsat i SES nastavile su da pružaju usluge emitovanja ruske ratne propagande u Evropskoj uniji, Ukrajini, Rusiji i šire, uključujući Afriku. Istovremeno, Eutelsat je dozvolio dvije ruske pay-TV platforme, Trikolor i NTV-Plus, da zaustave emitovanje nekih zapadnih TV kanala u Ruskoj Federaciji, tako da sada gotovo da nema pristupa alternativnim izvorima vijesti ili međunarodnim kanalima u Ruskoj Federaciji. Rusija. Eutelsat tako doprinosi podsticanju ruske javne podrške Putinu,€ rata i onemogućava im pristup nezavisnim izvorima vijesti.

â,€Dok su drugi poštovali duh i slovo izrečenih sankcija, Eutelsat se ograničio na njihovo doslovno čitanje pod izgovorom neutralnosti emitovanja i nedostatka jasne pravne osnove.

â,œRuske audio-vizuelne medijske usluge podliježu propisima Ruske Federacije koji ne garantuju pluralistički medijski pejzaž. Nažalost, sadašnji pravni okvir i odluke Vijeća ne pružaju adekvatnu pravnu osnovu za zabranu emitovanja svih ruskih kanala u EU. Stoga mi, kao izabrani članovi Evropskog parlamenta, pozivamo na potpunu obustavu emitovanja ruskih TV kanala i radio stanica koje šire mržnju i dezinformacije u kontekstu rata u Ukrajini kako bi se uključile u budući paket evropskih sankcija, što bi mu dalo neprikosnovenu pravnu snagu.

â,,Kao što ste izjavili nakon usvajanja prvih sankcija, EU â™&#44 ;zatvorio slavinu za ruske medije pod kontrolom države u EU.†Sada moramo osigurati da nema curenja u vodovoduâ,𲼩.

Broadband TV News napominje da Komitet Denis Diderot i Koordinacija zaustavljaju krvoproliće! zahvalili su im na ovoj inicijativi, za koju kažu da je jasan rezultat njihove akcije, preduzete krajem marta.

20222022

82

Vezani članci

Back To Top
Search