Članovi Evropskog parlamenta pozivaju na suspenziju ruskog kanala

clanovi-evropskog-parlamenta-pozivaju-na-suspenziju-ruskog-kanala

Na inicijativu Nathalie Loiseau i Andrusa Ansipa, 12 Članovi Evropske Parlament je pisao visokom predstavniku Josepu Borrelu da zatraži obustavu emitovanja ruskih kanala od strane evropskih satelita.

U pismo su rekli: â,œU martu 2022, Vijeće je uvelo nekoliko restriktivnih mjera kao odgovor na Rusijuâ€&#44 vojna agresija na Ukrajinu. Među njima, EU je donijela odluku da obustavi aktivnosti emitovanja Sputnjika i RT/Russia Today u EU ili usmjerene na EU.

â&# 44;œ Ipak, uprkos sankcijama, satelitske kompanije Eutelsat i SES nastavile su da pružaju usluge emitovanja ruske ratne propagande u Evropskoj uniji, Ukrajini, Rusiji i šire, uključujući Afriku. Istovremeno, Eutelsat je dozvolio dvije ruske pay-TV platforme, Trikolor i NTV-Plus, da zaustave emitovanje nekih zapadnih TV kanala u Ruskoj Federaciji, tako da sada gotovo da nema pristupa alternativnim izvorima vijesti ili međunarodnim kanalima u Ruskoj Federaciji. Rusija. Eutelsat tako doprinosi podsticanju ruske javne podrške Putinu,€ rata i onemogućava im pristup nezavisnim izvorima vijesti.

â,€Dok su drugi poštovali duh i slovo izrečenih sankcija, Eutelsat se ograničio na njihovo doslovno čitanje pod izgovorom neutralnosti emitovanja i nedostatka jasne pravne osnove.

â,œRuske audio-vizuelne medijske usluge podliježu propisima Ruske Federacije koji ne garantuju pluralistički medijski pejzaž. Nažalost, sadašnji pravni okvir i odluke Vijeća ne pružaju adekvatnu pravnu osnovu za zabranu emitovanja svih ruskih kanala u EU. Stoga mi, kao izabrani članovi Evropskog parlamenta, pozivamo na potpunu obustavu emitovanja ruskih TV kanala i radio stanica koje šire mržnju i dezinformacije u kontekstu rata u Ukrajini kako bi se uključile u budući paket evropskih sankcija, što bi mu dalo neprikosnovenu pravnu snagu.

â,,Kao što ste izjavili nakon usvajanja prvih sankcija, EU â™&#44 ;zatvorio slavinu za ruske medije pod kontrolom države u EU.†Sada moramo osigurati da nema curenja u vodovoduâ,𲼩.

Broadband TV News napominje da Komitet Denis Diderot i Koordinacija zaustavljaju krvoproliće! zahvalili su im na ovoj inicijativi, za koju kažu da je jasan rezultat njihove akcije, preduzete krajem marta.

20222022

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top