Crna Gora pokreće svemirski program, nadaju se do sljedeće godine lansirati satelit

0

Premijer Crne Gore Dritan Abazović najavio je kako će ta zemlja prvi puta u svojoj povijesti pokrenuti svemirski program. Na sjednici Vlade potvrdio je da kreće razvoj satelita “Luča” koji će potom lansirati u svemir.

“Siguran sam da će ova informacija izazvati malo podsmjeha, kod nekih će možda biti predmet memeova, ali stvar je ozbiljna i drago mi je ovo vam prenijeti” izjavio je Abazović. Navodi da je razgovarao s organizacijom koja ima iskustva na tom polju, prenosi Nova.rs. “To su sjajni ljudi, inovatori koji su poslali tzv. balon koji je napravio neke snimke” rekao je, dodajući kako dobiti punu podršku.“Nadam se da će se naša ‘Luča’ uskoro naći u orbiti kao sateliti drugih država” kazao je premijer. Objasnio je kako će se projekt financirati novcem od davanja “ekonomskog državljanstva” te da će ga podržati Fond za inovacije.

Ističe da se ne radi o velikim sredstvima, ali da će biti puno posla. No sve će se isplatiti jer će Crna Gora ovim potezom otvoriti novu perspektivu i mogućnosti sudjelovanja u svemirskim aktivnostima drugih država.