Da li LEO operateri rizikuju previše?

da-li-leo-operateri-rizikuju-previse?

Nekada davno bilo je mnogo potencijalnih alternativnih mobilnih operatera koji su očekivali da iskoriste naizgled nezasitu potražnju za propusnim opsegom. Imena kao što su WorldCom, Global Crossing i Teledesic prikupila su milijarde i letjela preblizu Suncu tokom takozvanog tehnološkog procvata, a svaka je završila bankrotom.

Problem je u tome što istorija prošlosti nije garancija da će uspesi sada biti obezbeđeni. Pogledajte tu istoriju:

WorldCom nije uspeo da preceni svoju imovinu za 11 milijardi dolara i postao je najveći slučaj korporativne računovodstvene prevare u istoriji SAD. Propao je 2002. godine sa 41 milijardom dolara duga. Oko 17.000 ljudi ostalo je bez posla, a njegov izvršni direktor Bernard Ebbers otišao je u zatvor.

Global Crossing je 2002. godine podneo zahtev za bankrot nakon što je u jednoj fazi procenjen na 47 milijardi dolara i naveo dugove od 12,4 milijarde dolara i imovinu od 22,4 milijarde dolara. Kompanija je bila pogođena nizom skandala, uključujući računovodstvene prevare, insajdersko trgovanje i prodaju nekvalitetne imovine. Izašao je iz stečaja i na kraju ga je kupio Level 3 Communications za 3 milijarde dolara, plus 1,1 milijardu dolara duga.

Teledesic, formiran da izgradi globalnu satelitsku internet konstelaciju, i sa spektakularnim finansiranjem od Bill Gates, Craig McCaw, saudijski princ Alwaleed bin Talal i drugi. Uspio je lansirati jedan satelit iz planirane početne letjelice 840, kasnije smanjene na 288. Nije mu pomogao komercijalni neuspjeh Iridium (i 66 satelita) i Globalstar (48 satelita). I Iridium i Globalstar su se ponovo pojavili i restrukturirali iz svojih bankrota i aktivni su i danas.

Ali i današnji satelitski igrači imaju čekiranu povijest. Intelsat je propao, kao i OneWeb, Speedcast i Global Eagle. Svi su se pojavili nakon što su izgubili milijarde svojih dioničara u tom procesu.

Tim Farrar, iz TMF Associates, nedavno je na Twitteru pitao da li današnji novi sponzori Low Earth Orbita možda griješe pod pretpostavkom da će rast i potražnja za propusnim opsegom eksponencijalno rasti. “Tokom buma LEO konstelacija, mnogi satelitski provajderi su radili na pogrešnoj pretpostavci da se prihodi od podataka utrostručuju svakih 10 godina,” napisao je on.

Pošteno je reći da se u ovih 20 godina od kada su se ta ključna vremena događaja promenila, a današnji satelitski operateri bi se nadali da će njihova budućnost biti sigurnija posebno prateći probleme koje trpe Intelsat i OneWeb.

Međutim, danas postoji jedna ključna činjenica: u proteklih 20 godina stotine miliona korisnika povezano je sa telefonijom, a uglavnom vrhunske usluge, uključujući 4G i 5G i WiFi konekciju eksponencijalno su porasle. Zaista, neki bi rekli da su zemaljske službe preskočile one dostupne sa satelita.

Postoji još jedna činjenica: cijene transpondera danas su dio onih naplaćenih prije 20 godina. Postoji čak i treća ključna činjenica: za glavne operatere, posebno one sa nekada moćnim DBS/DTH preduzećima, oni su na opadajućem tržištu.

Ali postoji i pozitivna strana za današnje igrače: oni su spretniji. Oni – u glavnom – imaju na raspolaganju više sazviježđa. Bilo da se radi o SES-u i O3b-u, ili Eutelsatu sa OneWeb-om ili Viasat-om sa Inmarsatom (i orkestrom) ili Intelsat-om i verovatnom LEO konstelacijom, oni imaju mnogo veću fleksibilnost nego pre 20 godina.

I cijene satelitskog hardvera su pale. Lansiranje rakete – zahvaljujući Elonu Musku – danas je mnogo jeftinije. A kapacitet velike propusnosti, i izlaz sa više snopova, značajno povećavaju raspoloživi propusni opseg satelita.

Kada Musk uspješno leti svojim brodom, troškovi lansiranja satelita će dodatno pasti.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top