Deutsche Welle gasi njemački TV kanal

Njemačka međunarodna služba Deutsche Welle (DW) planira zatvoriti svoj linearni TV kanal na njemačkom jeziku. Portparol DW-a je to potvrdio za Broadband TV News .

Ovaj potez dio je paketa mjera koje je direktor DW-a Peter Limbourg predstavio Vijeću za emitovanje DW-a u Berlinu 17. marta 2023. godine.

“Nećemo više emitovati linearne programe na njemačkom nakon promjene, ali ćemo nuditi jedinstven sadržaj na digitalnim platformama”, rekao je portparol DW-a. Datum zatvaranja njemačkog TV kanala još nije određen. „U ovom trenutku nisam u mogućnosti da navedem konkretan datum“, dodao je.

Paketom mjera u sklopu planiranja budžeta za 2024. Limbourg želi pokrenuti digitalnu transformaciju njemačkog međunarodnog servisa. Uključene su uštede, pomjeranja budžeta sa linearnih na digitalne ponude i na regionalne jezike, kao i ulaganja u digitalna radna okruženja.

Samo oko 250.000 ljudi širom svijeta redovno koristi TV kanal na njemačkom jeziku, navodi Limbourg. “To znači da je korištenje izvan svake proporcije sa značajnim naporom koji moramo uložiti u kanal.” Dodao je da je potencijal linearne TV ponude na njemačkom ionako “veoma mali”, bez obzira na finansijska sredstva. Istovremeno, Limbourg je naglasio da će TV ponuda na njemačkom jeziku biti nastavljena kao “digitalna multimedijalna ponuda” i da “neće izgubiti ništa od svoje raznolikosti”.

Gledajući paket mjera, Limbourg je ukazao na odgovornost da se raspoloživi budžet emitera koristi što je moguće efikasnije. “Moramo donijeti neke odluke iz predostrožnosti kako se 2024. godine ne bismo našli u beskonačno težoj situaciji. Istovremeno, moramo odgovoriti na vrlo dinamičnu digitalnu transformaciju koja nam predstavlja veliki izazov na međunarodnim medijskim tržištima. Vrlo mlade, digitalno pametne ciljne grupe, ne samo u Africi i Aziji, informiraju se prvenstveno putem digitalnih ponuda. Naročito u Rusiji, Ukrajini i istočnoj Evropi, objektivne informacije su od ogromne važnosti za ljude do kojih najbolje možemo doći putem digitalnih kanala.”

Limbourg je naglasio da će DW uštedjeti ne samo u programiranju, već iu svim ostalim oblastima kompanije. Na primjer, ulaganja u tehnologiju će također biti smanjena, projekti izgradnje infrastrukture će biti smanjeni i troškovi emitovanja će biti smanjeni, dok će se dalje mogućnosti uštede ispitati u svim direkcijama.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top