skip to Main Content
EBU bira novi izvršni odbor

Organizacija javnih emitera EBU izabrala je novi izvršni odbor koji čine predstavnici javnih servisa iz cijele Evrope.

Devet članova odbora pridružit će se novoj predsjednici EBU-a Delphine Ernotte Cunci iz France Télévision-a i potpredsjedniku Petru Dvořáku s češke televizije kako bi pomogli voditi EBU u naredne dvije godine.

Odbor, koji su izabrali članovi EBU-a na 85. generalnoj skupštini organizacije, odgovoran je za osiguranje provedbe strategije i politika EBU-a.

Thomas Bellut, Monika Garbačiauskaitė-Budrienė i Fran Unsworth prvi su put izabrani u odbor, dok se Alexander Wrabetz ponovno pridružuje nakon četverogodišnjeg odsustva.

Bellut je generalni direktor ZDF-a od 2012. godine, dok je Garbačiauskaitė-Budrienė imenovana generalnom direktoricom Litvanske nacionalne radiotelevizije 2018. godine.

Unsworth vodi BBC-jeve vijesti i aktuelne programe i član je BBC-jevog odbora.

Wrabetz je bio generalni direktor austrijskog ORF-a od 2007. godine, a prethodno je bio član odbora EBU-a od 2011. do 2016. godine.

Cilla Benkö, generalna direktorica Švedskog radija, imenovana je na svoj peti mandat dok su Marcello Foa, predsjednik talijanskog Rai-a, Giacomo Ghisani, v.d. generalnog direktora VR-a države Vatikan, Sebastian Sergei Parker, zamjenik generalnog direktora Channel One Russia i Gonçalo Reis, predsjednik i izvršni direktor RTP-a u Portugalu, bit će na drugom položaju.

Dolazeći predsjednik EBU-a Ernotte Cunci, koji zamjenjuje BBC-jevog Tony Hall-a, rekao je: „Drago mi je što smo mogli prikupiti veliku količinu vještina i iskustva, a također zadržati ravnotežu geografske, ekonomske i kulturne raznolikosti članova EBU-a u sastav novog izvršnog odbora. Po prvi put sam takođe ponosan što sam u odbor uvrstio tri žene. “

80

Vezani članci

Back To Top
Search