ESA želi ideje za nove VLEO misije

0
esa-zeli-ideje-za-nove-vleo-misije
ESA želi ideje za nove VLEO misije

Evropska svemirska agencija (ESA) koristi sliku ogromnog svemirskog broda, više kao masivni kruzer nego kao svemirsko vozilo, kao teaser za svoju šemu VLEO (Very Low Earth Orbit).

Direktor ESA Josef Aschbacher kaže da ESA želi “osloboditi potencijal vrlo niskih Zemljinih orbita: [and] poziva na inovativne misije, koncepte, tehnologije i aplikacije. On dodaje da je ESA zainteresovana za podršku idejama za nove koncepte i tehnologije.“Ovom kampanjom tražimo nove koncepte misije i satelitskog dizajna, inovativne operativne koncepte i aplikacije, razvoj tehnologije specifične za vrlo niske Zemljine orbite. Koncepti mogu pokriti bilo koji svemirski domen ili aplikaciju,” kaže Aschbacher.

Poziv je vođen vizijom ESA-ine Agende 2025, koja poziva Evropu da pojača svoju ulogu u svemiru i pomogne u stvaranju novih tržišta za svemirske tehnologije koja olakšavaju pristup svemiru, smanjuju troškove lansiranja i operativnih troškova i služe zelenim agendama.

Veoma niske Zemljine orbite (VLEO), smeštene na nadmorskoj visini između 100 i približno 450 km (obično 250-350 km), nude niz atraktivnih svojstava za svemirske aplikacije, u poređenju sa većim nadmorskim visinama LEO. Male snage i moguće opcije komunikacije sa niskim kašnjenjem, EO sistemi visoke rezolucije sa malim korisnim opterećenjima, prirodna otpornost na nakupljanje ostataka, samo su neke prednosti. VLEO može postati atraktivan za razne jeftine sisteme ili konstelacije s obzirom na niže troškove lansiranja i veću svestranost u opcijama lansiranja, kao što su mikrolanseri i vozila za transfer u orbiti. Štaviše, benignije zračenje proširuje mogućnosti za korišćenje zemaljskih razreda, opšte namene, elektronskih komponenti.

ESA kaže da posebno traži nove i inovativne ideje za:

· Nove misije i sistemski koncepti za koje je VLEO faktor koji omogućava ili značajno poboljšanje u odnosu na operacije iz LEO orbite. To može uključivati pojedinačne misije, sazviježđa ili rojeve i pokriti bilo koji od trenutnih ili potencijalnih budućih svemirskih domena.

· Nove aktivnosti razvoja tehnologije specifične za VLEO, kao što su pogon za atmosfersko disanje, zaštitni materijali i premazi, GNC pristupi i metode za aerodinamičke interakcije i kontrolu. Tehnologije za misije koje uključuju ponovni ulazak i moguću ponovnu upotrebu svemirskih sredstava također su područje koje treba istražiti.

· Istraživačke aktivnosti specifične za bolje razumevanje VLEO izazova i mogućnosti.

“U skladu sa Agendom 2025, pozdravljamo ideje za aktivnosti sa komercijalizacijskim potencijalom i ohrabrujemo podnosioce ideja da uključe opis takvog potencijala u formulisanje ideja,” kaže ESA.

Rok za zatvaranje ideja je samo nekoliko dana, a ESA planira da raspravlja o podnescima 19. novembra i oceni predloga počev od 26. novembra.