skip to Main Content
EU finansira izgradnju širokopojasnog programa LEO
Eu-finansira-izgradnju-sirokopojasnog-programa-leo

Francuski, nemački i italijanski zvaničnici složili su se da će njihove vlade pomoći u podršci predloženom širokopojasnom satelitu IRIS² koji orbitira oko Zemlje u orbiti satelita mega-konstelacija. Sporazumi su postignuti u novembru 22i na početku ministarskog sastanka za ispitivanje projekata EU i Evropske svemirske agencije (ESA) i budućeg finansiranja.

Francuska, Nemačka i Italija saopštile su da će javna sredstva za to biti dodeljena ugovorima koje će ESA dodeliti Arianespace-u, provajderu usluga lansiranja.

Na sastanku se takođe čulo da je Španija pristala da poveća finansiranje ESA za 20 za 2023 – 2025, na milion evra godišnje. To je usledilo nakon 27 povećanja procenta dogovorenog pre tri godine 2019 na poslednjoj ministarskoj konferenciji ESA. Španija je šesti najveći donator ESA-e i kaže da je ESA i dalje glavno vozilo za svemirske investicije.

Projekat IRIS² (Infrastructure for Resilience, Interconnectivity and Security by Satellite) ima za cilj izgradnju i upravljanje satelitskom konstelacijom EU kako bi se obezbedila “suverena, autonomna i sigurna infrastruktura povezivanja,” umesto da se zemlje EU oslanjaju na infrastrukturu trećih zemalja za vitalne komunikacije.

Sazviježđe IRIS² bit će treće u EU, nakon Galileja i Kopernika, a njeno uvođenje dio je šireg napora da se poveća sigurna povezanost i minimizira zavisnost trećih zemalja. Projekat vredan 2,4 milijarde evra, Predlog EU o sigurnom povezivanju 2023 – 27, Komisija je prvobitno predstavila u februaru ove godine. Ukupni troškovi će verovatno biti oko 6 milijardi evra.

“Sigurna i efikasna povezanost igrat će ključnu ulogu u evropskoj digitalnoj transformaciji i učiniti nas konkurentnijim”, izjavila je evropska digitalna šefica za digitalizaciju Margrethe Vestager. “Kroz ovaj program, EU će biti na čelu sigurne satelitske komunikacije, kao što je to danas sa Galileom za satelitsku navigaciju i sa Kopernikusom za posmatranje Zemlje.”

Thierry Breton, evropski komesar za unutrašnje tržište, izjavio je: “Da, upravo smo postigli dogovor sa Vijećem Evropske unije i Evropskim parlamentom o pravnom tekstu uspostavljanja ove nove kritične infrastrukture za EU. Sa budžetom EU od 2,4 milijarde evra (plus doprinos ESA i privatnih investicija koje dolaze), IRIS² uspostavlja prostor kao vektor naše evropske autonomije, vektor povezanosti i vektor otpornosti. To povećava ulogu Evrope kao istinske svemirske sile. Sa jasnom ambicijom i smislom za pravac.”

“Nakon današnjeg dogovora u trilogu (Komisija, Vijeće, Parlament), od sutra ćemo početi raditi na realizaciji ovog važnog projekta,” dodao je Breton.

103

Vezani članci

Back To Top
Search