skip to Main Content
EU postigla dogovor o LEO sistemu
Eu-postigla-dogovor-o-leo-sistemu

Uoči ministarskog sastanka koji bi trebalo da se održi u novembru 2027nd-23rd, postignut je dogovor između Evropskog parlamenta, Evropske svemirske agencije i država članica EU o ulaganju 2,4 milijarde evra (2,4 milijarde dolara). bn) u predloženoj IRIS² niskoj Zemljinoj orbiti širokopojasne i satelitske šeme.

Projekat IRIS² (Infrastructure for Resilience, Interconnectivity and Security by Satellite) izgradit će i upravljati EU mega-konstelacijom kako bi pružio ono što opisuje kao “suverenu, autonomnu i osiguranu infrastrukturu povezivanja”.

Josef Aschbacher, generalni direktor ESA-e, u izjavi, kaže da su ministri tokom sastanaka dogovorili dva ključna teksta u vezi sa projektom, ali da je dogovorena ukupna politika za konstelaciju. “Ministri mogu da posvete dva dana raspravi o tome koliko svako želi da investira.

IRIS će obezbediti napredne komunikacione kapacitete vladama i poslovnim korisnicima, navodi se u saopštenju EU. “To će omogućiti usluge masovnog tržišta i učiniće mogućnosti enkripcije dostupnim svojim korisnicima. Satelitska konstelacija IRIS-a odgovor je EU na hitan izazov sutrašnjice, nudeći poboljšane komunikacijske kapacitete vladinim korisnicima, preduzećima, istovremeno osiguravajući brzi internet širokopojasni internet za suočavanje sa mrtvim zonama povezivanja.

“Implementacija IRIS2 pratiće inkrementalni pristup sa ambicijom da pruži početne usluge u 2024 kako bi se postigla potpuna operativna sposobnost do 2027,” navodi se u saopštenju.

Ministri sada moraju da odluče kako će finansirati svoj deo plana. Tada će biti potrebno doneti odluku o tome ko je odgovoran za realizaciju šeme u odnosu na komercijalne učesnike u projektu.

82

Vezani članci

Back To Top
Search