EU se ponovo žali na satelitske veze sa Rusijom

0

Trideset devet članova Evropskog parlamenta pisalo je najvišim pravnim zvaničnicima EU tražeći da dva gigantska evropska satelitska operatera odmah uklone kanale koje podržava Rusija iz svojih portfelja emisija.

Brojni zvaničnici EU već su se žalili na Eutelsatov prevoz ruskih kanala. Eutelsat je rekao da želi da bude politički neutralan i da ima određene ugovorne obaveze sa neruskim veleprodajnim operaterima kanala.“Uprkos sankcijama, satelitske kompanije Eutelsat i SES nastavile su da pružaju usluge za emitovanje ruske ratne propagande u Evropskoj uniji, Ukrajini, Rusiji i šire, uključujući i Afriku,” navodi se u pismu.

Pismo su napisale dvije članice EU: francuska poslanica Nathalie Loiseau i estonski delegat Andrus Ansip. U pismu koje su podržale druge članice, Loiseau i Ansip su naveli da satelitski operateri nisu poštovali sankcije protiv Rusije. U pismu se potvrđuje da je Eutelsat navodno sarađivao sa ruskim zvaničnicima na blokiranju američkih i evropskih kanala iz platnih televizijskih sistema u Rusiji.

To znači da je Rusiji dozvoljeno da nekažnjeno prenosi propagandu RT-a i Sputnjika širom Evrope i delova Severne Afrike, istovremeno lišavajući ruske građane alternativnih medijskih izvora koji su u stanju da pruže potpuniju sliku sukoba u Ukrajini, naveli su zakonodavci.

“Eutelsat je dozvolio dvema ruskim pay-TV platformama, Tricolor i NTV-Plus, da prestanu da emituju neke zapadne TV kanale u Ruskoj Federaciji, tako da sada gotovo da nema pristupa alternativnim izvorima vesti ili međunarodnih kanala u Rusiji,” navodi se u pismu. Eutelsat na taj način doprinosi podsticanju ruske javne podrške Putinovom ratu i sprečava ih da imaju pristup nezavisnim izvorima vesti.

“Ruske audio-vizuelne medijske usluge podležu propisima Ruske Federacije koji ne garantuju pluralistički medijski pejzaž. Nažalost, trenutni pravni okvir i odluke Saveta ne pružaju adekvatnu pravnu osnovu za zabranu emitovanja svih ruskih kanala u EU,” navodi se u pismu. “Mi, kao izabrani članovi Evropskog parlamenta, pozivamo na potpunu obustavu emitovanja ruskih TV kanala i radio stanica koje šire mržnju i dezinformacije u kontekstu rata u Ukrajini kako bi se uključila u budući paket evropskih sankcija, što bi joj dalo nepobitnu pravnu snagu,” rekao je on.