EUTELSAT 10B satelit ulazi u upotrebu

eutelsat-10b-satelit-ulazi-u-upotrebu

Uspješno uvođenje višenamjenskog satelita EUTELSAT 10B

  • Povećanje kapaciteta HTS Ku-band rješavanja rastuće potražnje u mobilnoj povezanosti
  • Obezbeđivanje kontinuiteta i jačanja usluga za video korisnike na EUTELSAT 10A
  • Inovativni novi resursi koji dopunjuju GEO-LEO ponudu

PARIZ — Eutelsat Communications (Euronext Paris: ETL) najavljuje uspješan ulazak u upotrebu višemisijskog satelita velikog kapaciteta EUTELSAT 10B na orbitalnoj poziciji 10°Istok.

Kao odgovor na snažan rast potražnje za mobilnom povezivanjem, EUTELSAT 10B nosi dva multi-snopa Ku-band korisnog tereta: teret koji pokriva severnoatlantski koridor, Evropu, mediteranski bazen i Bliski istok, nudeći značajnu propusnost u najprometnijim zonama vazdušnog i pomorskog saobraćaja i drugi teret za proširenje pokrivenosti preko Atlantskog okeana, Africi i Indijskom okeanu.

Čvrste višegodišnje obaveze kapaciteta osigurane su sa nekoliko vodećih pružalaca usluga pomorskog i povezivanja u letu, – a razgovori su dobro napredovali sa drugima. Ovi partneri, kao što su Panasonic i Intelsat, oslanjaće se na EUTELSAT 10B kako bi brodovima i avio-kompanijama pružili usluge mobilne povezanosti, u vazduhu i na moru, za putnike i posade.

EUTELSAT 10B će takođe pružati Eutelsat ADVANCE usluge, globalnu mrežu neuporedive pokrivenosti koja korisnicima izvan dometa zemaljskih mreža, kroz inovativno iskustvo satelitske mreže kao usluge.

Cyril Dujardin, generalni direktor poslovne jedinice za povezivanje, rekao je: “Satelit EUTELSAT 10B će povećati naše globalne usluge povezivanja sa kapacitetom visoke propusnosti, kako bi zadovoljio sve veću potražnju tokom leta i pomorstva. EUTELSAT 10B Ku-band teret dopunjuje Ka-band EUTELSAT KONNECT VHTS satelita, koji će postepeno ući u upotrebu na jesen, odražavajući našu sposobnost da služimo našim klijentima i u Ka- i u Ku-bandovima sa najboljim svemirskim sredstvima u klasi. Štaviše, ovaj satelit donosi inovativne nove resurse koji će moći da dopune Eutelsatovu GEO-LEO ponudu.”

EUTELSAT 10B takođe nosi dva širokopojasna tereta u C-opsegu i u Ku-bandu kako bi osigurao kontinuitet video servisa na satelitu EUTELSAT 10A, čiji bi operativni vek trebalo da se završi kasnije ove godine. Lokacijom od 10° istočno koju zauzima EUTELSAT 10B upravlja Eutelsat od 1987. godine i pruža nenadmašnu pokrivenost Evrope, Bliskog istoka i Afrike za video usluge. Istorijski klijenti kao što su Arqiva i Eurovision moći će da imaju koristi od najnovijih resursa i poboljšanih usluga na 10° istočno.

Laurence Delpy, generalni direktor Video Business Unit-a, rekao je: “Sa EUTELSAT 10B donosimo najnovije resurse i poboljšane usluge na 10° istočno, jednu od Eutelsatovih dugotrajnih, vodećih orbitalnih lokacija i ključnu poziciju za profesionalne video mreže. Satelit zadržava integralnu ulogu u lancu snabdevanja medijima, posebno za podršku prenosu velikih vesti i sportskih događaja uživo. Naši klijenti mogu da se raduju sve boljoj usluzi sa ovim moćnim novim satelitom.”

EUTELSAT 10B je potpuno električni satelit sa moćnim digitalnim transparentnim procesorom pete generacije, koji nudi fleksibilnost raspodjele kapaciteta i optimalnu upotrebu spektra. Satelit je izgradio Thales Alenia Space i zasnovan na platformi Spacebus NEO, a lansiran je 23. novembra 2022. godine iz Cape Canaverala na Floridi. Najsavremenije tehnološko majstorstvo, u rangu sa dolazećim satelitom EUTELSAT KONNECT VHTS, EUTELSAT10B donosi neuporedivu najsavremeniju imovinu u orbiti u Eutelsatovu flotu.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top