Eutelsat 9B: Još jedan transponder sa multistream protokom dostupan u Češkoj

Počelo je emitovanje sa još jednog transpondera sa programima u multistream modu sa Eutelsat 9B satelita.

Eutelsat 9B nudi svojim korisnicima široku pokrivenost (široki snop) kao i niz regionalnih snopova – bilo da se radi o njemačkom ili grčkom snopu, koji se može primiti bez problema u Češkoj i slovačkoj, kao i nordijsko-istočnom području, mogu se pratiti i ukrajinski (koriste ga ukrajinski programi) i italijanski kanali. Potonji služi za distribuciju multipleksa u multistream modu. A to nudi lovcima na TV program i ljubiteljima FTA stanica veliki dio zanimljivog sadržaja.

Na poziciji 9°E došlo je do prilično značajnih promjena u pogledu emitiranja (i dostupnosti) u talijanskom paketu. Prije svega, multipleksi u pojedinačnim transportnim tokovima su rekonfigurirani i za gledaoce (posebno u Češkoj) moguće je primati još jedan transponder uz ovaj prijenos.

Za gledaoce u Češkoj Republici, „nova“ emisija sa višestrukim protokom dostupna je na frekvenciji od 12,265 GHz sa vertikalnom polarizacijom. Novi je pod navodnicima, jer se već neko vrijeme emituje na ovoj frekvenciji u talijanskom paketu. Novost je i gašenje “uznemirujućih” emisija na istoj frekvenciji u takozvanom ukrajinskom paketu. Ovo je omogućilo gledaocima da se uključe u druge zanimljive besplatne programe. Osim toga, nakon što je transponder stavljen na raspolaganje, brojevi tokova su promijenjeni.

Ponuda italijanskih regionalnih stanica vjerovatno neće biti privlačna za gledaoce ovdje. Međutim, među italijanskim programima postoje i stanice na francuskom – to su francuske stanice kao što je međunarodni kanal u evropskoj mutaciji TV5 Monde Europe HD ili informativni program France 24 HD. Upravo za tim programima gledalac vjerovatno neće “loviti” multistreamove, nego će se zadovoljiti primanjem ovih programa sa drugih orbitalnih pozicija kao što su 13°E i 19,2°E. Ono što je interesantnije jeste da postoji besplatan prenos švajcarske televizije SRG SSR za francusko govorno područje – odnosno prvi program RTS Un HD. Gledaocima nudi informacije, obrazovanje, kulturu i zabavu, kao i vlastite i stečene produkcije.

Švicarski RTS Un HD

RTS Un HD se inače emituje kodirano za korisnike sa SRG SSR ili Kabelio karticama na Eutelsat Hot Bird satelitskom sistemu na poziciji 13°E. Ovaj program je moguće dobiti od Multistreama besplatno, bez ikakve pristupne kartice ili pretplate. Emitovanje se vrši u rezoluciji 1280x720p sa zvukom u MPEG formatu (192 kbit/s).

RTS Un HD emitovanje je dostupno FTA od 12,265 GHz i istovremeno na 12,466 GHz. Dok prvi multipleks radi u 16APSK modulaciji sa FEC 2/3, drugi u 8PSK i FEC 5/6. U prvom slučaju potreban je i set top box sa 16APSK podrškom. Inače, za prijem transpondera i odgovarajućih multipleksa u multistream modu potreban je prijemnik sa podrškom za multistream mod i, u slučaju “lovnih” transpondera u talijanskom paketu, dovoljno velika antena (u zavisnosti od mjesta prijema – uvjeti prijema su povoljnije u južnim regijama Češke Republike).

Mora se naglasiti da multipleksi sa multistream emitovanjem prvenstveno služe kao distribuciona linija za zemaljske odašiljače (u ovom slučaju u Italiji) i ova emisija nije direktno namenjena individualnom prijemu, međutim, uzimajući u obzir mogućnosti tehnologije prijema, programi takođe mogu biti primljeni na nekim prijemnicima. Također treba napomenuti da se emitiranje može prekinuti “u bilo kojem trenutku” uključivanjem transpondera na istoj frekvenciji u takozvanom ukrajinskom paketu. Trenutno, samo dva transpondera rade u paketu Ukrajine sa distribucijom Zeonbud programa za zemaljske predajnike u Ukrajini (multistream, T2-MI).

tehnički parametri:

satelit: Eutelsat 9B (9°E)
frekvencija: 12,265 GHz
polarizacija: vertikalno
SR: 31400
FEC: 2/3
standard: DVB-S2
modulacija: 16APSK
MIS: 120, 150, 180
CA: sav besplatni (FTA)

stream 120, programska ponuda:
Aosta TV 14, Canale Italia, Canale16 V.Aosta, Francuska 24 HD, Rete 7 HD, RTS Un HD, Telecity, Telecolor HD, TV5 Monde Europe HD

stream 150, programska ponuda:
7+ Kanal, Kanal Italija, Kanal Italija Piemonte, GRP TV, Onda Novara TV, Primantenna HD, Quarterete Blu, Rete 7 HD, Sesta Rete, Telecity HD, Telecupole HD, TopCalcio24, VCO Azzurra TV, Videogruppo, Videonovara HD

stream 180, programska ponuda:
Canale Italia extra, E’TV Liguria, Italia 7 Liguria, Luna TV HD, Primantenna HD, Primocanale HD, Primocanale Primo Piano, Rete 7 HD, Telecity HD, Telegenova, Telenord HD, Telepace 1 HD, Telepace 2 HD, TLS HD ( Tele Liguria Sud)

Ostale promjene su se desile na frekvenciji 12,466 GHz, gdje su u funkciji tri toka 12, 13 i 23.

tehnički parametri:

satelit: Eutelsat 9B (9°E)
frekvencija: 12,466 GHz
polarizacija: vertikalna
SR: 41950
FEC: 5/ 6
standard: DVB-S2
modulacija: 8PSK
MIS: 12, 13, 23
CA: sav besplatni (FTA)

stream 12, programska ponuda:
Aosta TV 14, Canale Italia, Canale16 V. Aosta, Francuska 24 HD, Rete 7 HD, RTS Un HD, Telecity, Telecolor, TV5 Monde Europe HD

stream 13, programska ponuda:
Antena Tre Veneto HD, Canale Italia, RTTR, Telechiara HD , Telenuovo, Telepace Trento HD, Telepadova – 7 Gold HD, Trentino TV HD, TV7 Trineta Network, Vb33 HD

stream 23, programska ponuda:
7 Gold Marche HD, Canale Italia Extra, eTV+ HD, eTV Marche HD, Fano TV HD, Fermo TV HD, Info 2000, Odeon24 Marche, Rossini TV HD, RTM, Telemarche HD, TV Centro Marche HD, TVRS HD, Vera TV HD.

tehnički parametri:

satelit: Eutelsat 9B (9°E)
frekvencija: 12,380 GHz
polarizacija: vertikalna
SR: 31400
FEC: 2/3
standard: DVB-S2
modulacija: 16APSK
MIS: 18, 24, 25
CA: sve besplatno (FTA)

 

stream 18, programska ponuda:
(isti programi kao na streamu 180 na frekvenciji 12,265 GHz)

stream 24, programska ponuda:
(isti programi kao na streamu 23 na frekvenciji 12,466 GHz)

stream 25, programska ponuda:
Antena 10, Canale Italia Extra , Canale16 abruzzo, InfoMediaNews, Laqtv, Le Cronache, Radio Parsifal TV, Rete 8, Rete 8 Sport, Super J, Telemax, Telemolise, Telemolise Due, Teleregione, Telesirio, TLTMolise1, TRSP, TVSEI, Vera Abruzzo

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top