Eutelsat demisije EUTELSAT 5 Zapad A

eutelsat-demisije-eutelsat-5-zapad-a

Eutelsat uspješno dekommissions EUTELSAT 5 West A satelit

  • Upečatljiv manevar upravljanja svemirskim saobraćajem koji su izveli timovi za kontrolu misije
  • Izuzetno produžen radni vijek
  • Podrška posvećenosti kompanije Eutelsat CSR održivom prostoru

PARIZ — Prvobitno dizajniran za 15-godišnji životni vijek, satelit EUTELSAT 5 West A povukao se nakon impresivnih 20+ godina plodonosnog rada u orbiti. Satelit je uspješno ponovo orbitiran kako je planirano na više od 400 kilometara iznad geostacionarnog luka, pogonski sistem je deprimiran i električna oprema na brodu pasivirana. Završna operacija deaktiviranja preostalog izvora radio frekvencije (telemetrijski odašiljač) izvedena je iz Satelitskog kontrolnog centra Issy-les-Moulineaux 13. januara u 09:57 UTC (10:57 po lokalnom vremenu).

Aktivnosti na kraju životnog veka kojima upravljaju timovi za kontrolu misije postavile su satelit u bezbedne uslove sa orbitom i konfiguracijom u potpunosti u skladu sa francuskim svemirskim zakonom i međunarodnim preporukama za upravljanje svemirskim saobraćajem.

Baziran na platformi Spacebus 3000B3 koju je proizveo tadašnji Alcatel Alenia Space (sada Thales Alenia Space), satelit je prvobitno izgrađen u ime Stellata. Nedugo nakon lansiranja u julu 2002. satelit je kupio Eutelsat i preimenovao u Atlantic Bird-3, djelujući sa orbitalne pozicije 5° zapad gdje je ostao cijeli svoj radni vijek. Nazvan je EUTELSAT 5 West A 2012. godine, a radio je u nagnutoj orbiti od kraja 2019. godine, što je omogućilo produženi vijek trajanja satelita.

Progresivni transfer usluga na novi satelit EUTELSAT 5 West B, kao i druge satelite Eutelsat flote, počeo je u januaru 2020. godine, osiguravajući besprijekorni kontinuitet poslovanja za kupce. EUTELSAT 5 West A je nastavio sa radom sve do njegovog prestanka rada, posebno pružajući pomorsku povezanost.

Kao remetilački satelit za grupu, EUTELSAT 5 West A, omogućio je prelazak na digitalnu televiziju, posebno u Francuskoj početkom 2000-ih, kada je analogna televizijska tehnologija pretvorena i zamijenjena digitalnim emitiranjem.

Eva Berneke, izvršna direktorica Eutelsata, komentirala je: “Impresivni produženi životni vijek EUTELSAT 5 West A prikazuje prvoklasnu ekspertizu za satelitsku kontrolu timova Eutelsat. Satelit je obezbedio ukupnu dostupnost usluga od 99,999%, što je cifra koja svedoči o napornom radu i posvećenosti svih Eutelsat timova koji su radili zajedno tokom godina na ovoj misiji.

James Matthews, direktor Eutelsat CSR-a, dodao je: “Deaktiviranje satelita EUTELSAT 5 West A savršen je primjer naše posvećenosti odgovornom korištenju svemira, fundamentalnog elementa CSR misije Grupe. This operation shows how the Space Traffic Management expertise of Eutelsat is used to ublažen the risk of space debris for both security and environmental concerns, ensuring the long-term sustainability of space for all operators”.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top